Campania de imunizare a copiilor cu Hexavalent va fi reluata. Cu ce a fost inlocuit vaccinul in ultimele 2 luni
Campania de vaccinare a copiilor cu vaccinul Hexavalent va fi reluata, de la 1 iunie.
Peste 120 de mii de doze vor ajunge in cabinetele medicilor de familie, iar Ministerul Sanatatii ne da asigurari ca vor putea fi imunizati si copiii care nu au beneficiat in ultimele 2 luni de acest vaccin. Totodata, Agentia Nationala a Medicamentului sustine ca Hexaxim si Hexacima au continutul identic, iar parintii ai caror copii au fost tratati cu vaccinul facut pentru piata din Kazahstan nu au de ce sa se ingrijoreze.
125 de mii de doze de vaccin Hexacima vor fi distribuite, in doua etape, spitalelor si medicilor de familie.
Laurentiu Colintineanu, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii: "Peste 60 de mii de doze vor pleca de pe 31 mai, altele pe 6 iunie."
Vaccinul imptoriva tusei convulsive, a difteriei, poliomielitei, tetanos si hepatitei B a lipsit doua luni de pe piata, dupa ce producatorul care a castigat contractul cu statul roman, Sanofi, a anuntat ca are probleme de productie. Acum, copiii vor putea fi vaccinati cu Hexa-cima.
Situatia s-a repetat si anul trecut cand, lipsa vaccinului Hexacima a permis introducerea pe piata a serului Hexaxim, cu acelasi producator, dar destinat unor tari non UE, precum Kazahstan, Serbia sau cele din America Latina.
Avizul l-a dat Agentia Nationala a Medicamentului, care spune ca serul este acelasi, indiferent de eticheta de pe el.
Reprezentantii ANM spun ca, asa cum prevede legea, vaccinul Hexaxim, cu care au fost injectati peste 100 de mii de copii, a fost testat de 2 ori inainte de a ajunge in Romania. Mai intai in laboratorul producatorului francez si apoi intr-un laborator belgian acreditat de AEM.
Anca Crupariu, puratatorul de cuvant al ANM: "Pentru medicamentele imunolgice cum sunt vaccinurile, acest dublu control este obligatoriu."
Atat Agentia Nationala a Medicamentului, cat si Ministerul Sanatatii sustin ca este vorba de un singur ser, produs in Franta, si care abia pe banda de etichetare primeste denumiri diferite.
Anca Crupariu, puratatorul de cuvant al ANM: "Testarea de catre autoritatea competenta din Belgia se face pe produsul vrac. Dupa ce se constata conformitatea cu standardele de eficacitate si de siguranta, cu specif de punere pe piata, abia dupa aia se face etichetarea produsului''
La fel sustin si reprezentantii Sanofi, compania care produce vaccinul, care spun ca acelasi vaccin se vinde sub 3 denumiri in functie de tarile in care se distribuie: HEXACIMA - Europa de Est, HEXYON - in Europa de Vest si HEXAXIM in tarile NON-UE.
Nu au explicat de ce au ales sa numeasca diferit acelasi produs.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, copii, sanatate, vaccinare, imunizare,
Dată publicare:
30-05-2016 19:07