Raport dupa imbolnavirea copiilor din Arges. Factorii care ar fi putut duce la Sindromul hemolitic uremic

×
Codul embed a fost copiat

Sursa imbolnavirii bebelusilor din Arges cu sindrom hemolitic uremic ramane un mister, desi corpul de control al premierului a identificat un lung sir de nereguli in tot sistemul sanitar.

Inspectorii au evidentiat faptul ca in Romania s-a distribuit un vaccin "neautorizat de punere pe piata" in Uniunea Europeana, iar unii medici nu au tinut produsele in conditii corespunzatoare, inainte sa vaccineze copiii. Ministerul Sanatatii a tinut insa sa precizeze ca nu s-a stabilit o legatura directa intre copiii cu sindrom hemolitic uremic si vaccin.

Cei 16 copii din judetul Arges care au suferit de sindrom hemolitic uremic nu au mancat aceleasi alimente, nu au baut aceeasi apa si nici nu au fost hraniti cu acelasi lapte praf. Inspectorii sanitari au luat probe din casele parintilor, din spital si din dispensarele in care acestia au ajuns, insa abia dupa doua saptamani. Asta, a concluzionat raportul, a dus la imposiblitatea de a mai gasi orice dovada.

Insa ancheta s-a extins si a contatat ca toti cei 13 copii au avut in trecut probleme frecvente de sanatate: respiratorii sau digestive, dovada unui sistem imunitar scazut, spun specialistii.

Mergand pe fir anchetatorii au constatat ca bebelusii au fost vaccinati prin programul national. Printre vaccinuri se numara si cel impotriva difteriei si pertussis, cumparat de la Sanofi. S-a descoperit insa ca au existat probleme de aprovizionare si ca s-a ajuns ca in Romania sa fie livrate 100 de mii de doze de HEXAXIM, fabricat pentru piata din Kazahstan, adica non UE.

Citește și
copii SHU
Actiune fara precedent in Romania, dupa ce alti doi copii s-au imolnavit de SHU. Care este starea micutilor acum
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Este vorba insa de ''un medicament neautorizat de punere pe piata, care detine numai o opinie stiintifica pozitiva din partea Agentiei Europene pentru Medicamente'', confrom Agentiei Nationale a Medicamentului.

Cu toate acestea, Hexaxim a fost distribuit cu acordul agentiei.

Alexandru Anghel, bunicul unui copil mort: "E posibil ca vaccinul sa le fi scazut imunitatea, dar ca nu le-a spus nimeni nimic."

Ministerul Sanatatii a precizat si el ca nu exista o legatura directa intre vaccin si imbolnavirea copiilor. In plus, arata Ministerul, intre HEXAXIM, produs pentru Kazashtan si HEXACIMA, produs pentru piata din Bulgaria si Slovenia, cel aprobat in Romania nu e nicio diferenta.

Raportul ministerului Sanatatii a mai constatat ca unele vaccinuri nu au fost depozitate asa cum prevedea prospectul, si anume in frigider, la o temperatura cuprinsa intre 2 si 8 grade Celsius.

Sorina HonTaru director DSP Arges: "Au fost situatii in care a fost o pana de curent si nu au avut si le-au dat la perisabilitati. Dar au raportat".

In vreme ce corpul de control recomanda o serie de masuri administrative, Parchetul continua cercetarile in acest caz.

Procurorii au cerut autopsii extinse si analize biochimice pentru a stabili cauza imbolnavirilor celor 16 copii. Dintre ei, 3 au murit.

Raportul corpului de control al premierului

Un sir lung de nereguli in tot sistemul sanitar a fost identificat de corpul de control al premierului, in incercarea de a afla ce a dus la imbolnavirea la inceputul acestui an, in judetul Arges, a 16 copii de sindrom hemolitic uremic.

Dintre acestia, trei au murit. Raportul vorbeste despre vaccinarea bebelusilor cu un ser nerecomandat in Uniunea Europeana si lipsa reactivilor necesari analizelor la Spitalul de Pediatrie din Pitesti. In plus, infectiile nosocomiale nu ar fi fost raportate, iar unii medici de familie din Arges sunt banuiti de neglijenta grava.

Controlul a evidentiat faptul ca in Romania au fost distribuite peste 100.000 de doze de vaccin destinat Kazahstanului, produs care nu trecuse prin procedura de verificare standard. Agentia Nationala a Medicamentului a aprobat totusi intrarea lui pe piata in lipsa celui avizat, sustinand ca si alte tari din Uniunea Europeana, precum Belgia si Polonia, au procedat la fel.

Din raport mai reiese faptul ca au existat neglijente in depozitarea si manipularea medicamentului in cabinetele unor medici de familie.

Odata ajunsi in Spitalul de Pediatrie Pitesti cu boli diareice acute, copiii nu au putut fi diagnosticati rapid pentru ca lipseau reactivii si mediile de cultura necesare. DSP Arges a aflat despre valul de imbolnaviri cu o intarziere de doua saptamani, pentru ca in spital nu exista o persoana responsabila cu comunicarile de acest tip. Din acest motiv, ancheta epidemiologica nu a mai putut depista sursa infectiei.

Mai rau, unitatea sanitara a raportat ca nu se confrunta cu infectii nosocomiale, dar la control nu a putut prezenta buletine de analiza doveditoare. Nu in cele din urma, inspectorii au constatat ca pacientii au fost plimbati fara rost intre spitale, chiar daca se aflau in stare grava. Desi constatarile sunt grave, nici una dintre aceste nereguli nu a fost determinanta in imbolnavirea sugarilor si in moartea a trei dintre ei.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cazul copiilor diagnosticati cu SHU ramane un mister. Concluzia anchetei desfasurate de corpul de control al premierului
Cazul copiilor diagnosticati cu SHU ramane un mister. Concluzia anchetei desfasurate de corpul de control al premierului

 Corpul de control al prim-ministrului nu a identificat cauza imbolnavirilor copiilor transferati de la Spitalul de Pediatrie din Pitesti la Spitalul ''Marie Curie''.

Actiune fara precedent in Romania, dupa ce alti doi copii s-au imolnavit de SHU. Care este starea micutilor acum
Actiune fara precedent in Romania, dupa ce alti doi copii s-au imolnavit de SHU. Care este starea micutilor acum

Noile cazuri de sindrom hemolitic uremic, aparute la sfarsitul saptamanii trecute, au povocat o reactie de amploare.

Un bebelus diagnosticat cu SHU va fi externat de la
Un bebelus diagnosticat cu SHU va fi externat de la "Marie Curie". Care este starea celorlalti copii internati

Inca un copil care a fost diagnosticat la internare cu sindrom hemolitic-uremic va fi externat in cursul zilei de joi de la Spitalul "Marie Curie", a declarat pentru Agerpres seful Clinicii de pediatrie, medicul Mihaela Balgradean.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.