Epidemia care ar putea ajunge foarte curand in Romania. Nu exista vaccin in UE, iar riscul este "imediat"
Autoritatile avertizeaza ca exista un pericol foarte mare ca o epidemie sa se extinda din Bulgaria in tara noastra.
Noua cazuri de dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor (Lumpy Skin Disease) au fost confirmate in Bulgaria incepand din 14 aprilie, boala de care Romania a fost ferita pana in prezent, dar la care tara noastra este expusa "cu risc imediat, foarte crescut”, din cauza modului de evolutie a bolii in tara vecina, a anuntat, marti, ANSVSA.
Desi exista vaccinuri pentru aceasta boala, ele nu sunt omologate pentru Uniunea Europeana, scrie News.ro.
Alegeri 2024
22:58
Kelemen Hunor: „Este important să ne susţineţi şi la alegerile parlamentare, fiindcă urmează decizii destul de dificile”
22:56
Nicuşor Dan: „Sper ca în urma numărării definitive Elena Lasconi să intre în turul al doilea”
22:33
REZULTATE alegeri prezidențiale 2024. Cifrele oficiale BEC în timp real. Cine conduce după primele ore
22:28
Ilie Bolojan îi sugerează lui Ciucă să își dea demisia. "Am încredere în deciziile corecte, zilele viitoare”
Astfel, optiunea vaccinarii nu este una fezabila pentru Romania in momentul de fata, avand in vedere ca vaccinarea se face cu un vaccin omolog viu, iar tara care il utilizeaza se considera, din punctul de vedere al statusului de sanatate, o tara infectata.
„Fata de acest risc imediat, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a luat masura informarii, instruirii si pregatirii autoritatilor veterinare judetene referitor la evolutia bolii, la necesitatea informarii si constientizarii fermierilor crescatori de bovine si pentru interventia in cazul focarelor de boala”, se arata intr-un comunicat transmis de autoritate.
Boala afecteaza bovinele - bovine si bubaline - de toate varstele si produce pierderi economice deosebit de ridicate, atat cu activitatile de combatere care sunt deosebit de costisitoare, cat si prin faptul ca atrage dupa sine restrictii severe asupra circulatiei speciilor afectate atat pentru comertul intracomunitar, cat si pentru exportul de bovine.
„ANSVSA desfasoara, in continuare, activitatii destinate pregatirii actiunilor de interventie pentru controlul tarii, in cazul in care boala va trece granitele Bulgariei”, mai informeaza autoritatea.
Conform Codului Animalelor Terestre al OIE, o tara infectata si care desfasoara activitati de eradicare isi poate recapata statutul de „liber de boala” dupa trei ani de la confirmarea si eradicarea ultimului focar, ceea ce ar insemna pierderi economice foarte importante pentru operatorii economici crescatori de bovine.
Masurile care se aplica in suspiciunile si confirmarile de boala sunt cele prevazute in Directiva Consiliului 92/119/CEE, care introduce masuri generale pentru controlul unor boli ale animalelor si masuri specifice referitoare la boala veziculoasa a porcului, transpusa in legislatia nationala prin Ordinul ANSVSA 133/2006.
Sursa: News.ro
Etichete: vaccin, epidemie, Bulgaria, boala, virus, ansvsa, bovine,
Dată publicare:
26-04-2016 14:53