Bucataria cromatica, drumul organismului spre echilibru. Ce culori trebuie sa ai in farfurie si de care sa te feresti
Cand vine vorba de hrana sanatoasa, unul din trei romani alege mancarea fara chimicale. Pentru multi, drumul spre echilibru inseamna descoperirea unor neasteptate imbinari, intre culoare si gust.
Specialistii spun ca instinctul este cel care ne atrage spre gastronomia cromatica, ale carei principii sunt simple: cat mai multe culori in farfurie, preparare termica scurta si evitarea nuantelor care nu se gasesc in natura.
56 la suta dintre romani cauta in meniurile restaurantelor optiuni asa-zis sanatoase. Iar bucatarii italieni si francezi au adus la noi trendul gastronomiei cromatice - curcubee in farfurie.
David Contant, chef si specialist in nutritie: "Inainte sa mancam, intra in joc simtul vazului. -Cate culori ar trebui sa avem pe un platou? -Trebuie sa te porti ca un pictor. De exemplu, vitamina C este portocalie. Verdele este asimilat automat clorofilei."
Efectele alimentelor colorate nu sunt insa delimitate strict, adica nu putem combate celulita mancand doar galben si nu crestem automat aportul de fier doar cu hrana rosie. Nu chimia, ci alchimia - combinatiile din farfurie - mentin sanatatea. In special cand e vorba de legume si fructe "al dente".
Ricki Squilloni, masteru bucatar: "Proteinele, fibrele se pierd pe masura ce coacerea avanseaza. Asadar, daca te gandesti ca inca se simte crocant la degustare, ca nu-ti place, ca nu e bine gatit... nu e adevarat! Trebuie doar 4-5 minute pentru un dovlecel de aceasta dimensiune."
60 la suta dintre consumatorii romani sunt tentati instinctual de mancarea viu nuantata. Daca se poate, gatita la aburi.
De ceva timp, sugestiile cromatice au aparut si in promovarea produselor alimentare. Sunt producatori care va propun "salate de culori", adica amestecuri de prospaturi care trimit creierului semnale ca si beneficiile, pentru organism, sunt complexe. Si poate ati vazut pe rafturi ardeii "semafor". Sunt trei bucati- verde, galben si rosu. Ar trebui sa primiti, pe acelasi platou, tinerete, veselie si vitalitate.
Cu un singur amendament. Feriti-va de roz, mult prea prezent in standurile cu mezeluri. Nu uitati ca orice carne fiarta sau prajita capata o tenta gri sau maro.
Si nu va lasati tentati de albastru, mov si rosu aprins - complet nenaturale, cand e vorba de prajituri.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, hrana, culori, vitamine, chimicale,
Dată publicare:
25-02-2014 19:25