Bucataria cromatica, drumul organismului spre echilibru. Ce culori trebuie sa ai in farfurie si de care sa te feresti

×
Codul embed a fost copiat

Cand vine vorba de hrana sanatoasa, unul din trei romani alege mancarea fara chimicale. Pentru multi, drumul spre echilibru inseamna descoperirea unor neasteptate imbinari, intre culoare si gust.

Specialistii spun ca instinctul este cel care ne atrage spre gastronomia cromatica, ale carei principii sunt simple: cat mai multe culori in farfurie, preparare termica scurta si evitarea nuantelor care nu se gasesc in natura.

56 la suta dintre romani cauta in meniurile restaurantelor optiuni asa-zis sanatoase. Iar bucatarii italieni si francezi au adus la noi trendul gastronomiei cromatice - curcubee in farfurie.

David Contant, chef si specialist in nutritie: "Inainte sa mancam, intra in joc simtul vazului. -Cate culori ar trebui sa avem pe un platou? -Trebuie sa te porti ca un pictor. De exemplu, vitamina C este portocalie. Verdele este asimilat automat clorofilei."

Efectele alimentelor colorate nu sunt insa delimitate strict, adica nu putem combate celulita mancand doar galben si nu crestem automat aportul de fier doar cu hrana rosie. Nu chimia, ci alchimia - combinatiile din farfurie - mentin sanatatea. In special cand e vorba de legume si fructe "al dente".

Citește și
franta
Renumele bucatariei frantuzesti, protejat prin lege. Francezi vor limitarea semipreparatelor in restaurante
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ricki Squilloni, masteru bucatar: "Proteinele, fibrele se pierd pe masura ce coacerea avanseaza. Asadar, daca te gandesti ca inca se simte crocant la degustare, ca nu-ti place, ca nu e bine gatit... nu e adevarat! Trebuie doar 4-5 minute pentru un dovlecel de aceasta dimensiune."

60 la suta dintre consumatorii romani sunt tentati instinctual de mancarea viu nuantata. Daca se poate, gatita la aburi.

De ceva timp, sugestiile cromatice au aparut si in promovarea produselor alimentare. Sunt producatori care va propun "salate de culori", adica amestecuri de prospaturi care trimit creierului semnale ca si beneficiile, pentru organism, sunt complexe. Si poate ati vazut pe rafturi ardeii "semafor". Sunt trei bucati- verde, galben si rosu. Ar trebui sa primiti, pe acelasi platou, tinerete, veselie si vitalitate.

Cu un singur amendament. Feriti-va de roz, mult prea prezent in standurile cu mezeluri. Nu uitati ca orice carne fiarta sau prajita capata o tenta gri sau maro.

Si nu va lasati tentati de albastru, mov si rosu aprins - complet nenaturale, cand e vorba de prajituri.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Dusmanul ascuns din ambalaje. Ce substante periculoase se gasesc in sticlele de suc si in pachetele de mancare preambalata
Dusmanul ascuns din ambalaje. Ce substante periculoase se gasesc in sticlele de suc si in pachetele de mancare preambalata

Ne facem griji din cauza alimentelor procesate pe care le mancam, dar adevaratul pericol ar putea proveni de la ambalaje. Potrivit oamenilor de stiinta, inclusiv substantele din sticlele de plastic sunt foarte daunatoare pe termen lung.

Renumele bucatariei frantuzesti, protejat prin lege. Francezi vor limitarea semipreparatelor in restaurante
Renumele bucatariei frantuzesti, protejat prin lege. Francezi vor limitarea semipreparatelor in restaurante

Parlamentarii francezi dezbat astazi o lege menita sa limiteze folosirea semipreparatelor in restaurantele din Franta.

Patru ingrediente dezgustatoare gasite in industria alimentara si in unele bucatarii de restaurant
Patru ingrediente dezgustatoare gasite in industria alimentara si in unele bucatarii de restaurant

Nu exista persoana care sa nu se fi gandit vreodata,la modalitatea in care sunt preparate felurile de mancare, in restaurante,incercand sa evite scenarile in care igiena ceruta in aceste bucatarii nu este respectata.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.