Dusmanul ascuns din ambalaje. Ce substante periculoase se gasesc in sticlele de suc si in pachetele de mancare preambalata
Ne facem griji din cauza alimentelor procesate pe care le mancam, dar adevaratul pericol ar putea proveni de la ambalaje. Potrivit oamenilor de stiinta, inclusiv substantele din sticlele de plastic sunt foarte daunatoare pe termen lung.
Chimicalele folosite in procesarea, ambalarea si pastrararea alimentelor ar putea efecte negative pe termen lung asupra organismului, avertizeaza oamenii de stiinta.
Problemele au fost discutate in Journal of Epidemiology and Community Health, parte a grupului de presa British Medical Journal.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cercetatorii, citati de The Guardian, sustin ca anumite cantitati de chimicale din ambalaje ajung in mancare. Cantitatile in sine sunt mici, intr-adevar, dar nimeni nu stie cu siguranta ce inseamna, de fapt, expunerea la acestea pe durata unei vieti. Dintre cele mai periculoase forme este expunerea la formaldehida, substanta care se regaseste in ambalajul de plastic.
Potrivit studiilor, oamenii care mananca alimente procesate si ambalate risca sa fie “expusi cronic” la aceste substante, pe tot parcursul vietii. Despre expunerea la chimicale in momentele cheie din dezvoltarea noastra, precum in perioada embrionara, ori devreme, in copilarie, se stiu inca prea putine lucruri.
Ce se stie insa, este faptul ca unele din aceste substante, cum este si cazul formaldehidei, duc la aparitia cancerului. Cu toate acestea, formaldehida este foarte utilizata in ambalajele de pretutindeni, in sticlele care contin bauturi carbogazoase si in ustensilele de bucatarie din melamina.
Printre alte chimicale cunoscute ca ar afecta producerea hormonala si care sunt folosite in ambalarea alimentelor si a bauturilor, se numara bisfenol A, tributilina si triclosanul. Dar, in total, este vorba de peste 400 de substante periculoase.
“In timp ce inca se discuta compozitia acestora si politicienii au mai degraba grija sa ii multumeasca pe actionari, consumatorii raman expusi la aceste chimicale zilnic, cei mai multi dintre ei fara sa stie”, se arata in studiu.
Sursa: The Guardian
Etichete: ambalaje, bauturi carbogazoase, sticle de plastic,
Dată publicare:
19-02-2014 16:30