Renumele bucatariei frantuzesti, protejat prin lege. Francezi vor limitarea semipreparatelor in restaurante
Parlamentarii francezi dezbat astazi o lege menita sa limiteze folosirea semipreparatelor in restaurantele din Franta.
Proiectul stabileste ca felurile de mancare ce nu sunt pregatite pe loc, din ingrediente proaspete, nu mai pot fi vandute sub eticheta "fait maison".
Autoritatile au decis sa ia masuri, dupa ce studiile au aratat ca cel putin 30 la suta dintre restaurantele frantuzesti includ in meniul lor semipreparate sau feluri de mancare pregatite din ingrediente congelate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Putini dintre clientii bistrourilor cochete, insirate pe strazile din centrul Parisului, isi pot imagina ca, inainte de a ajunge la ei in farfurie, vita bourguignon sau puiul rumenit a trecut mai intai prin cuptorul cu microunde, Totusi, in ultimii ani semipreparatele au reusit sa isi croiasca loc in bucatariile restaurantelor din Franta, spre nemultumirea autoritatilor, hotarate sa protejeze prin lege renumele bucatariei frantuzesti.
"Pentru ca un local sa se poate numi restaurant, trebuie ca cel putin unul dintre felurile de mancare servite sa fie pregatit pe loc. Asta cerem, o masura de protejare, de informare a consumatorului. Este si o masura menita sa salveze gastronomia franceza", sustine Daniel Fasquelle, parlamentar.
In atentia parlamentului a ajuns o lege prin care termenul "fait maison" sau pregatit in bucataria proprie nu poate fi folosit decat daca mancarea este realizata pe loc, din produse proaspete.
"Cred ca legea este benefica pentru proprietarii de restaurante pentru ca le permite sa le arate oamenilor ca depun eforturi insemnate pentru a cumpara produse proaspete si a le pregati pe loc", spune Bernard Auboyneau, proprietarul unui restaurant.
Initiativa ii bucura pe bucatarii francezi care se mandresc cu preparate proaspete, dupa retete traditionale.
"Toate felurile de mancare sunt pregatite de noi, chiar si baza pentru sosuri este pregatita de noi si folosita in cursul zilei", explica Thierry Laurent, bucatar-sef.
"Vom sti ce mancam. Este o idee buna", sunt de parere francezii.
Un studiu recent arata ca, pentru a tine preturile jos, o treime dintre restaurantele frantuzesti le servesc clientilor semipreparate, desi in meniu scrie ca sunt "fait maison".
Sursa: Pro TV
Etichete: Franta, lege, restaurante, bucatarie, semipreparate,
Dată publicare:
13-02-2014 08:21