Renumele bucatariei frantuzesti, protejat prin lege. Francezi vor limitarea semipreparatelor in restaurante

franta

Parlamentarii francezi dezbat astazi o lege menita sa limiteze folosirea semipreparatelor in restaurantele din Franta.

Proiectul stabileste ca felurile de mancare ce nu sunt pregatite pe loc, din ingrediente proaspete, nu mai pot fi vandute sub eticheta "fait maison".

Autoritatile au decis sa ia masuri, dupa ce studiile au aratat ca cel putin 30 la suta dintre restaurantele frantuzesti includ in meniul lor semipreparate sau feluri de mancare pregatite din ingrediente congelate.

Putini dintre clientii bistrourilor cochete, insirate pe strazile din centrul Parisului, isi pot imagina ca, inainte de a ajunge la ei in farfurie, vita bourguignon sau puiul rumenit a trecut mai intai prin cuptorul cu microunde, Totusi, in ultimii ani semipreparatele au reusit sa isi croiasca loc in bucatariile restaurantelor din Franta, spre nemultumirea autoritatilor, hotarate sa protejeze prin lege renumele bucatariei frantuzesti.

"Pentru ca un local sa se poate numi restaurant, trebuie ca cel putin unul dintre felurile de mancare servite sa fie pregatit pe loc. Asta cerem, o masura de protejare, de informare a consumatorului. Este si o masura menita sa salveze gastronomia franceza", sustine Daniel Fasquelle, parlamentar.

Citește și
studiu
Gatitul acasa si produsele locale, noile tendinte ale europenilor in 2014 cand vine vorba de mancare
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

In atentia parlamentului a ajuns o lege prin care termenul "fait maison" sau pregatit in bucataria proprie nu poate fi folosit decat daca mancarea este realizata pe loc, din produse proaspete.

"Cred ca legea este benefica pentru proprietarii de restaurante pentru ca le permite sa le arate oamenilor ca depun eforturi insemnate pentru a cumpara produse proaspete si a le pregati pe loc", spune Bernard Auboyneau, proprietarul unui restaurant.

Initiativa ii bucura pe bucatarii francezi care se mandresc cu preparate proaspete, dupa retete traditionale.

"Toate felurile de mancare sunt pregatite de noi, chiar si baza pentru sosuri este pregatita de noi si folosita in cursul zilei", explica Thierry Laurent, bucatar-sef.

"Vom sti ce mancam. Este o idee buna", sunt de parere francezii.

Un studiu recent arata ca, pentru a tine preturile jos, o treime dintre restaurantele frantuzesti le servesc clientilor semipreparate, desi in meniu scrie ca sunt "fait maison".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
26% dintre romani dau toti banii pe care-i castiga pe mancare si facturi. Procentul e ingrijorator fata de restul UE
26% dintre romani dau toti banii pe care-i castiga pe mancare si facturi. Procentul e ingrijorator fata de restul UE

Un sfert dintre romani isi dau salariul pe mancare si facturi, dupa cum arata un studiu recent. Iar cei carora le mai raman bani isi platesc datoriile.

Gatitul acasa si produsele locale, noile tendinte ale europenilor in 2014 cand vine vorba de mancare
Gatitul acasa si produsele locale, noile tendinte ale europenilor in 2014 cand vine vorba de mancare

Constransi de buget sau convinsi de ample campanii de marketing, europenii se vor intoarce puternic in acest an spre alimentele produse local.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.