Renumele bucatariei frantuzesti, protejat prin lege. Francezi vor limitarea semipreparatelor in restaurante

franta

Parlamentarii francezi dezbat astazi o lege menita sa limiteze folosirea semipreparatelor in restaurantele din Franta.

Proiectul stabileste ca felurile de mancare ce nu sunt pregatite pe loc, din ingrediente proaspete, nu mai pot fi vandute sub eticheta "fait maison".

Autoritatile au decis sa ia masuri, dupa ce studiile au aratat ca cel putin 30 la suta dintre restaurantele frantuzesti includ in meniul lor semipreparate sau feluri de mancare pregatite din ingrediente congelate.

Putini dintre clientii bistrourilor cochete, insirate pe strazile din centrul Parisului, isi pot imagina ca, inainte de a ajunge la ei in farfurie, vita bourguignon sau puiul rumenit a trecut mai intai prin cuptorul cu microunde, Totusi, in ultimii ani semipreparatele au reusit sa isi croiasca loc in bucatariile restaurantelor din Franta, spre nemultumirea autoritatilor, hotarate sa protejeze prin lege renumele bucatariei frantuzesti.

"Pentru ca un local sa se poate numi restaurant, trebuie ca cel putin unul dintre felurile de mancare servite sa fie pregatit pe loc. Asta cerem, o masura de protejare, de informare a consumatorului. Este si o masura menita sa salveze gastronomia franceza", sustine Daniel Fasquelle, parlamentar.

Citește și
studiu
Gatitul acasa si produsele locale, noile tendinte ale europenilor in 2014 cand vine vorba de mancare

In atentia parlamentului a ajuns o lege prin care termenul "fait maison" sau pregatit in bucataria proprie nu poate fi folosit decat daca mancarea este realizata pe loc, din produse proaspete.

"Cred ca legea este benefica pentru proprietarii de restaurante pentru ca le permite sa le arate oamenilor ca depun eforturi insemnate pentru a cumpara produse proaspete si a le pregati pe loc", spune Bernard Auboyneau, proprietarul unui restaurant.

Initiativa ii bucura pe bucatarii francezi care se mandresc cu preparate proaspete, dupa retete traditionale.

"Toate felurile de mancare sunt pregatite de noi, chiar si baza pentru sosuri este pregatita de noi si folosita in cursul zilei", explica Thierry Laurent, bucatar-sef.

"Vom sti ce mancam. Este o idee buna", sunt de parere francezii.

Un studiu recent arata ca, pentru a tine preturile jos, o treime dintre restaurantele frantuzesti le servesc clientilor semipreparate, desi in meniu scrie ca sunt "fait maison".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Adrian Mutu a semnat! Ce echipă din Superligă va antrena
NEWS ALERT Adrian Mutu a semnat! Ce echipă din Superligă va antrena
Citește și...
26% dintre romani dau toti banii pe care-i castiga pe mancare si facturi. Procentul e ingrijorator fata de restul UE
26% dintre romani dau toti banii pe care-i castiga pe mancare si facturi. Procentul e ingrijorator fata de restul UE

Un sfert dintre romani isi dau salariul pe mancare si facturi, dupa cum arata un studiu recent. Iar cei carora le mai raman bani isi platesc datoriile.

Gatitul acasa si produsele locale, noile tendinte ale europenilor in 2014 cand vine vorba de mancare
Gatitul acasa si produsele locale, noile tendinte ale europenilor in 2014 cand vine vorba de mancare

Constransi de buget sau convinsi de ample campanii de marketing, europenii se vor intoarce puternic in acest an spre alimentele produse local.

Recomandări
Oficial: Tăierile de cheltuieli decise de Guvern. Cresc taxe și impozite în 2025. Nu este exclusă nici majorarea TVA
Oficial: Tăierile de cheltuieli decise de Guvern. Cresc taxe și impozite în 2025. Nu este exclusă nici majorarea TVA

Pentru a face economii la buget, guvernul a decis ca în 2025 să înghețe salariile de la stat și pensiile, să elimine facilitățile fiscale de care beneficiau angajații din IT, agricultură și construcții.  

Cum va fi vremea de Revelion și în primele zile ale anului 2025. Surprizele anunțate de meteorologi
Cum va fi vremea de Revelion și în primele zile ale anului 2025. Surprizele anunțate de meteorologi

Dacă plănuiți să ieșiți din casă în noaptea de Revelion, îmbrăcați-vă gros. Meteorologii anunță temperaturi negative peste tot în țară și vânt puternic la munte.

Spitalele sunt aglomerate de oameni care nu ar trebui să se prezinte la urgențe. Așteaptă și cinci ore pentru o consultație
Spitalele sunt aglomerate de oameni care nu ar trebui să se prezinte la urgențe. Așteaptă și cinci ore pentru o consultație

Viroze respiratorii, probleme digestive din cauza excesului de mâncare ori alcool, urgențe cardiace sau cerebrale, și nu în ultimul rând, mulți oameni care nu ar trebui să se prezinte la spital. Cam aşa stau lucrurile în faţa camerelor de gardă.