Britanicii au dezvoltat un test care depistează mai ușor cancerul de creier. Când va fi disponibil pentru public
O simplă analiză de sânge i-ar putea ajuta, în curând, pe medici să depisteze mai ușor cancerul de creier.
Specialiștii britanici au dezvoltat un test cu acurațete mare, mult mai la îndemână ca actuala metodă biopsiile cerebrale. Mai ales că, în general, tumorile sunt greu accesibile.
Sarah Freeman și-a pierdut soțul la un an de la căsătorie. Jamie a fost diagnosticat cu o formă agresivă de cancer cerebral și a murit la zece luni după ce i-a fost descoperită boala.
Sarah Freeman, soția unui pacient: „A fost un om cu simțul umorului, inteligent și foarte iubit”.
Așteptarea până la stabilirea unui diagnostic a fost cea mai grea, spune Sarah, mai ales că soțul ei avea un singur simptom îngrijorător: durerile constante de cap.
Sarah Freeman, soția unui pacient: „Ni s-a spus că e vorba de ceva grav, așa că știam că ne așteaptă momente grele. Dar acum, privind în trecut, îmi dau seama că acea perioadă (n.r. - așteptarea diagnosticului) a fost cea mai grea din cauză că nu știam ce va urma”.
Jamie a fost diagnosticat un glioblastom, o formă foarte răspândită și periculoasă de cancer cerebral.
Cercetătorii de la Imperial College din Londra au descoperit, însă, o nouă metodă de diagnosticare, cu ajutorul unui test care depistează, în sânge, markerii specifici acestei tumori. În prezent, pentru a diagnostica un astfel de cancer, medicii au nevoie de o biopsie cerebrală, care implică o intervenție chirurgicală la nivelul creierului.
Karen Noble, directoarea organizației Brain Tumour Research: „Înainte să ne entuziasmăm prea tare, e important să specificăm faptul că specialiștii de la Imperial College spun că testul va ajunge la publicul larg abia peste doi ani sau chiar mai mult. În momentul în care va fi folosită la scară largă, această analiză de sânge ar putea avea un impact uriaș asupra diagnosticului și a tratamentului unora dintre cele mai periculoase forme de cancer de creier”.