Bolnavii își câștigă în instanță dreptul la tratament: Boala nu a știut să aștepte și juniorul meu avea nevoie de medicament

Ultima actualizare: 14-11-2021 10:11

Sute de români cu boli grave își câștigă dreptul la sănătate în instanță, deși acesta este garantat prin Constituție.

Este vorba despre oameni care la sfatul medicilor trebuie să urmeze un anumit tratament, dar pentru că nu este compensat, sunt forțați să dea la farmacie, sume uriașe. Mulți, pur și simplu nu au aceșți bani.

Daniela a fost diagnosticată cu o tumoră cerebrală gravă. I s-a recomandat în martie să ia un medicament care, în România, are indicație terapeutică avizată pentru alte tipuri de cancer. Atunci a decis să dea statul în judecată.

Delia Perju, fiica pacientei: “Este foarte greu, mai ales când ne luptăm cu sistemul în loc să ne concentrăm pe timpul care este atât de prețios în cazul pacienților cu cancer''.

Tot instanța a fost soluția salvatoare și pentru un copil de 8 ani și jumătate din Baia Mare. Băiatul suferă de scleroză multiplă recurent remisivă, iar costul medicamentului recomandat de medicul specialist ar fi trecut de 8 mii de lei pe lună.

Flaviu Mihali, tatăl: "Problema este că medicamentul. Se decontează de la 10 ani, doar că boala nu a știut să aștepte și juniorul meu avea nevoie de tratament. Am încercat să fac demersuri cu reprezentanții politici locali. Am făcut și direct la Ministerul Sănătății".

Asociațiile care îi reprezintă pe acești bolnavi spun că sunt sute de astfel de cazuri. Un singur avocat a câștigat numai în ultimii doi ani 90 din cele 100 de procese inițiate pentru a-i ajută pe pacienți.

Dan Cimpoeru, avocat: “Medicamentele pe acesta zonă sunt extrem de scumpe, de ordinul sutelor și miilor de euro, sunt pacienți care s-au împrumutat la bancă pentru că nu mai au alternativă terapeutică".

Cezar Irimia - președintele Federației Asociațiilor bolnavilor de cancer din România: "Multe din medicamente pe care noi le-am câștigat în instanța au apărut pe lista de compensate și gratuite după câteva luni, deci se poate, doar este jenant că trebuie să ne câștigăm dreptul la viață mergând în instanță, când Constituția ne asigura acest drept”.

În urma sentințelor judecătorești favorabile, Casa Națională de Asigurări de Sănătate emite un ordin prin care bolnavul respectiv își poate lua medicamentele din farmacii fără să scoată zeci de mii de lei din portofel.

Cei mai afectați de aceste situații sunt bolnavii cu cancer și cei cu boli rare.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO