Bolnavii de cancer au fost lăsați de stat până și fără medicamentele ieftine vitale. Doctorii le cumpără din buzunarul lor
Bolnavii de cancer au rămas din nou fără medicamente vitale. Semnalul de alarmă vine din partea medicilor Institutului Oncologic București.
Medicii de la Institutul Oncologic București vin cu un semnal de alarmă și spun că se confruntă cu o lipsă de medicamente – nu mai puțin de 14 citostatice lipsesc în acest moment din spital.
Este vorba despre medicamente ieftine, care costă 20-30 de lei, dar este vorba și despre medicamente foarte scumpe, care fac parte, de exemplu, din tratamentul de imunoterapie. Aceste medicamente costă și zeci de mii de euro pentru o singură cură, pentru un pacient.
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
Au fost situații în care pacienții au fost nevoiți să-și plătească singuri medicamentele și vorbim aici despre cele ieftine, dar și situații în care medicii au plătit ei medicamentele pentru pacienți, astfel încât să le poată asigura tratamentul.
Din păcate, au fost și situații în care pacienții și-au primit tratamentele incomplete sau nu le-au primit deloc, iar pentru pacienții cu cancer, acest lucru poate să fie extrem de grav.
Pentru mulți dintre ei, aceste tratamente sunt vitale, pentru că îi țin în viață. Cum s-a ajuns în situația aceasta- aici, sunt mai multe probleme. Pe de-o parte, finanțarea în țară nu a fost suficientă sau nu a venit la timp, iar pe de altă parte au fost situații în care nu s-au terminat licitații pentru achiziții de medicamente, începute cu doi ani de zile în urmă.
Pacienții cu cancer sunt ocrotiți, teoretic, de un program național. Practic, rămân adeseori fără medicamente
În ultimii doi ani, la conducerea institutului au fost mai mulți manageri, de o lună este un nou manager, medicul primar oncolog Daniela Zob, care încearcă să rezolve situația.
Abia joi a reușit să termine licitațiile de achiziție, vineri au fost semnate contractele și speră ca până la finalul săptămânii viitoare toate medicamentele să ajungă la Institutul Oncologic, astfel încât pacienții cu cancer să nu aibă de suferit.
În mod normal, pentru că avem un program național de oncologie, pacienții cu cancer nu ar trebui să plătească medicamentele sau să nu le aibă, însă din păcate vedem că se întâmplă destul de des acest lucru. Și, de obicei, vorbim de medicamente ieftine.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, cancer, bolnavi, medicamente, lipsa, Institutul Oncologic,
Dată publicare:
13-09-2024 18:01