Creștere alarmantă a cazurilor de cancer de colon la tineri. Cum prevenim boala și care este principala cauză
Obezitatea abdominală poate să ducă la boli grave de colon. Când corpul nostru acumulează kilograme peste kilograme, inflamația există peste tot. În tubul digestiv, colonul este atacat din toate direcțiile.
Este unul dintre motivele pentru care există cea mai frecventă patologie la acest nivel.
Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică: „Nu s-a demonstrat care este exact factorul de risc - obezitatea sau sedentarismul, lipsa activității sau ambele, nu știm dar sunt legate una de cealaltă. Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior când deschidem pacienții obezi, observăm că e foarte multă grăsime și în interior și această grăsime nu e sănătoasă. Intestinul funcționează mai greu cu atâta grăsime.Un studiu recent din 2023 a arătat că rata de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon sub vârsta de 50 a crescut cu 20% și este dublu față de 1995, când s-a făcut ultimul studiu pe această temă”.
Obezitatea este o boală, care se tratează. Prin tratamentul acesteia, scade riscul bolilor legate de obezitate, inclusiv a bolilor colonului.
Protejăm colonul prin educație fizică. Mers pe jos zilnic. În interiorul colonului, găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.
Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică: „Mișcarea protejează împotriva cancerului. Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aducem oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru, care protejează celulele”.
Tot prevenție activă înseamnă fibrele din alimentație, conținute de vegetale. Constipația, care se prelungește, are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate.
Dar chiar dacă nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie. Aceasta deoarece eventualele tumori nu dor. În timpul colonoscopiei de rutină, care se face cu sedare, se pot elimina polipi. Sunt formațiuni nepericuloase, dar pe care se formează peste 95% din cancerele de colon.
Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică: „La colonoscopie se poate identifica acel polip. Se îndepărtează cu totul în țesut sănătos și sub el rămâne o mică rană, care se închide. Se trimite apoi la anatomie patologică și se analizează cu microscopul. După ce am curățat colonul de toți polipii, eliminăm riscul pe următori 5 pâna la 10 ani de cancer. Cancerul de colon incipient se poate opera cu incizii de dimensiuni mici, se reia activitatea în două săptămâni după intervenție. Dacă îl scoatem la stadiu de polip, se pot elimina la colonoscopie, și eliminăm riscul de cancer și scapi și de operație”.
Polipii scoși în timpul colonoscopiei înseamnă prevenție împotriva cancerului de colon. Nu avem program național pentru cancerul de colon, așa că investigația se face de rutină doar la cerere.