Bodog încă nu a rezolvat grava criză de imunoglobulină. Bolnavii plătesc sume mari ca să trăiască

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 14 Decembrie 2017 18:56
Categorie: Sanatate

Deşi o femeie a murit cu zile în spital, ministrul Sănătăţii nu a rezolvat problemele tuturor pacienţilor care au nevoie de imunoglobulină.

 

La o săptămână după ce premierul i-a atras atenţia lui Florian Bodog că s-ar putea alege cu un dosar penal, medicamentele promise au intrat în ţară. Dar nu toţi bolnavii pot beneficia de ele. Cei care sunt alergici au nevoie de alt tratament, pe care statul nu este capabil să-l ofere. Oamenii sunt nevoiţi să plătească, din buzunarul lor, sute de euro ca să trăiască.

900 de doze de imunoglobulina au intrat în ţară miercuri noapte, iar Ministerul spune că a început distribuirea lor în spitale.

Florian Bodog: ''Azi-nopate la 23:30 a aterizat pe aeroportul Bucureşti. Azi dimineaţă, a fost preluată de către Unifarm şi am fost informat de către Compania Naţională Unifarm că au început distribuirea în spitale. Pentru al doilea tip de imunoglobulină, celelalte 2 mii de flacoane, pentru cazurile grave, sunt în spitale.''

Dozele vin la câteva luni după ce pacienţii cu imunodeficienţe primare au început să strige că au rămas fără medicamente, iar o femeie a murit în spitalul din Alba aşteptând tratamentul. Acela a fost şi momentul în care Mihai Tudose i-a dat un ultimatum ministrului Sănătăţii.

Problema este că nu toţi bolnavii pot primi medicamentele care au fost aduse în ţară.

Otilia Standa, vicepreşedinte Asociaţiei Române a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare: "3 au făcut şoc anafilactic, la aceştia nu se mai poate administra în principiu deloc, dar ar trebui să se facă încă un contract cu încă o firmă de imunoglobulină. Acum eu am înţeles că ei speră să primească o donaţie, dar deocamdată nu există, speram să vină cât mai repede. Şi fiica mea la fel, de două ori a avut reacţie alergică, nu a făcut şoc anafilactic, dar a avut reacţii alergice destul de severe.''

Până când Ministerul Sănătăţii îşi va face datoria şi le va asigura tratamentul tuturor bolnavilor, această femeie îl va cumpăra din străinătate pentru fetiţa ei. Plăteşte 850 de euro pe lună ca să-şi poată ţine în viaţă copilă de 10 ani. Pacienţii aflaţi în situaţia ei au dreptul prin lege să poată merge la tratament în străinătate, dar birocraţia le pune piedici.

Bolnavii pentru care statul nu poate asigura tratamentul în ţară pot cere de la medici eliberarea formularelor E112. Apoi, trebuie să obţină acceptul scris al unui medic din strianatate că îi tratează. Cu documentele merge la Casa de Asigurări de Sănătate, care dă avizul final, iar statul va plăti tratamentul integral.

Patru pacienţi care suferă de imunodeficienţa primară au solicitat până acum formularul E112. Deşi starea lor este gravă, toţi încă aşteaptă avizul Casei de Asigurări de Sănătate.

Criza imunoglobulinei. Ministerul Sănătăţii ar fi putut să asigure medicamentele necesare bolnavilor
Criza imunoglobulinei. Ministerul Sănătăţii ar fi putut să asigure medicamentele necesare bolnavilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
Mihaela Leventer
Biopsia, singura procedură care furnizează un diagnostic de certitudine. Împreună, putem SKINba lumea în bine
Medicii au dezafectat un salon şi au improvizat o boxă ca să trateze o femeie arsă. Anunțul Ministerului Sănătății
Cât trebuie să scoată din buzunar românii care au intoleranţă la gluten. Analizele ar putea fi gratuite
O femeie care a suferit arsuri grave într-o explozie din Mureş a murit într-un spital din Belgia
Spălatul pe dinți le poate salva viaţa bolnavilor. Descoperirea făcută de medici
România nu își poate ajuta pacienții arși. Ultimul caz: o fostă asistentă medicală
Rujeola
Zeci de noi cazuri de rujeolă în România. 59 de oameni au murit din cauza bolii
Medic concediat din cauza modului în care vorbit cu părinţii unui copil bolnav
Românii consumă excesiv de multe antibiotice. Greşeala pe care o fac medicii
Diplome pe bandă rulantă pentru asistenți medicali români care NU au fost prezenți la cursuri
Apel disperat făcut de medici pentru un bebeluș. Realitatea cumplită din maternităţile româneşti
Cifre alarmante pentru copiii născuţi după anul 2000. La ce boală sunt predispuși