Soluția de avarie găsită de statul român privind criza de imunoglobulină
Criza de imunoglobulină, care a ucis deja o femeie, a provocat într-un târziu şi reacţia statului român. Prin ordonanţa de urgenţă, taxa pe care producătorii de medicamente cu plasmă trebuiau să o plătească va fi suspendată 2 ani.
Astfel, dacă vor câştiga mai mulţi bani, distribuitorii de imunoglobulină vor fi interesaţi să aducă produsul înapoi. Este o soluţie de avarie, care rezolvă temporar o problemă. Premierul a sugerat că ministrul Sănătăţii, ar trebui să plece acasă sau să i se întocmească dosar penal.
Cu lacrimi în ochi medicul Alexis Cochino a povestit miercuri că era să piardă un pacient cu imunodeficienţă primară, după ce băiatul a încercat să se sinucidă.
“Există, pe imunologie pediatrică, aproximativ 100 de copii a căror viață este pusă în pericol în acest moment. Sunt, unii dintre ei, internați în spital, unii cu boli grave. Dacă nu vor ajunge azi, acum medicamentele, riscă să-și piardă viața. Și mulți alții sunt în situații similare, deși încă nu la fel de grave. Sunt adolescenți, dintre copiii mai mari, care auzind toate discuțiile și simțind agitația noastră și a părinților și disperarea, unul a încercat să se sinucidă și celălalt vrea să facă același lucru. Îmi pare rău, cam asta e situația în pediatrie“.
Şi nu este singurul pacient în pragul disperării.
''Starea băiatului meu s-a agravat...nu a mai primit tratament din august”, spune o mamă.
Deşi aceşti bolnavi îşi strigă neputinţa de mai bine de 2 luni, iar săptămâna trecută o femeie s-a stins cu zile în spital, autorităţile încep să intelaga abia acum cât de gravă este situaţia.
Deja o organizaţie neguvernamentală a anunţat va depune o plângere penală împotriva ministerului sănătăţii pentru felul în care a gestionat criză de imunoglobulina.
Premierul i-a invitat la discuţii pe ministrul Sănătăţii dar şi pe producătorii de medicamente.
Producătorii de imunoglobulină au fost de acord să revină pe piaţa din România după ce Guvernul le-a promis că, în următorii 2 ani, nu vor mai plăti taxa Clawback. Vorbim de o taxă pe care o plătesc toţi cei care aduc medicamente în românia.
Concret, din bugetul CNAS pentru medicamente se plătesc tratamentele compensate până la un anumit plafon stabilit de stat. Dacă suma încasată din România este mai mare decât cea stabilită în contractul iniţial, statul foloseşte taxa clawback şi cere bani înapoi de la producători într-un procent identic. Doar că profitul producătorilor diferă şi atunci unii sunt nevoiţi să dea mai mult. Astfel apar nemulţumirile, retragerile de pe piaţa românească şi lipsa medicamentelor.
Decizia luată de Guvern este una de avarie.
Vlad Voiculescu: ''Se deschide cutia Pandorei, toţi producătorii vor dori asta. dca se retrage pt toţi ar însemna un buget mai mic cu 15-20 % pt medicamente ceea ce nu ne permitem..soluţia ar fi o metodă diferită de calcul al preţului, aşa cum era pentru lista medicamentelor esenţiale şi aşa cum recomandă OMS.''
Mai exact, anul trecut fusese stabilit că pentru medicamentele esenţiale costul să nu fie stabilit în funcţie de cel mai mic preţ din coşul de 12 ţări europene la care ne raportăm, ci o medie între ultimele 3. Lucru care ar fi dus la creşterea preţului, iar producători nu s-ar mai fi retras de pe piaţa din România.
Sursa: Pro TV
Etichete: imunoglobulina, criza imunoglobulina, imunodeficienta, pacienta moarta,
Dată publicare:
06-12-2017 07:12