Criza imunoglobulinei. Ministerul Sănătăţii ar fi putut să asigure medicamentele necesare bolnavilor

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Sambata 09 Decembrie 2017 18:28
Categorie: Sanatate

În scandalul iscat de criza de imunoglobulină apar documente clare: Ministrul Sănătăţii trebuia şi ar fi putut să asigure medicamentele necesare bolnavilor.

Un ordin elaborat anul trecut şi semnat în lună martie chiar de Florian Bodog îi obliga pe distribuitorii de medicamente să asigure stocurile necesare în ţară, şi abia apoi să trimită la export paralel.

Cu toate acestea, o parte din imunoglobulina de care pacienţii romani aveau atâta nevoie a fost expediată în străinătate. Între timp o femeie a murit, iar statul le-a spus celorlalţi bolnavi să mai aştepte două săptămâni până la sosirea tratamentului.

Din cei 4 producători de imunoglobulina aflaţi pe piaţa din România, unul şi-a depus cerere de retragere în 2015, iar altul cu un an mai târziu. În aceste condiţii anul trecut s-au luat primele măsuri.

Tratamentul a fost inclus pe lista medicamentelor esenţiale al căror preţ urma să crească, s-a cerut raportarea şi monitorizarea stocurilor de medicamente şi s-a elaborat un ordin de ministru care îi obliga pe distribuitorii cu care avem contracte să asigure mai întâi necesarul pentru România. Iar acest ordin a intrat în vigoare în luna martie a acestui an, fiind semnat chiar de ministrul Florian Bodog.

Vlad Voiculescu critică soluția găsită de autorități în cazul crizei de imunoglobulină

Lista medicamentelor esenţiale a fost eliminată la începutul lui 2017 şi odată cu ea şi majorarea preţului, aşa că şi al treilea producător a anunţat că se retrage de la noi. Autorităţile au început monitorizarea stocului de medicamente, dar spune Ministerul Sănătăţii, sistemul gândit nu putea genera alerte rapide din cauze tehnice. Iar îmbunătăţirea lui a durat mai bine de 10 luni.

"Cel puţin de atunci există baza legală pentru oprirea prin act administrativ a exportului paralel pentru imunoglobulină, de exemplu. Pe 14 martie a fost aprobat şi în aprilie au fost exportate 100 de cutii şi ne putem întreba dacă nu cumva viaţa femeii ar fi putut fi salvată", a explicat fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

În plus, Ministerul Sănătăţii spune că interzicerea exportului paralel printr-o decizie a ministrului ar fi o rezolvarea temporară a problemei şi că ar fi nevoie de o măsură la nivel european care să reglementeze aceste lucruri.

Deși avea toate pârghiile necesare încă din primăvara, ministrul sănătăţii nu a luat nicio măsură. O femeie a murit în Alba aşteptând medicamentele. Între timp, spitalul din Sibiu a eliberat formularele necesare tratamentului în straintate, iar săptămâna viitoare 4 pacienţi aflaţi în stare gravă vor pleca la tratament într-o clinică din Germania.

La ultimele discuţii, autorităţile au promis că în spitalele de la noi primele doze necesare de imunoglobulină vor ajunge după jumătatea lunii decembrie.

Cheltuielile cu tratamentul în străinătate vor fi plătite de statul roman. Pacienţii trebuie să plătească însă transportul şi cazarea.

 

Criza imunoglobulinei continuă. Pacienți trimiși în străinătate pentru a fi tratați

Criza imunoglobulinei continuă. Pacienți trimiși în străinătate pentru a fi tratați

capuse

50 de oameni, înțepați de căpușe. Ce trebuie să faceți dacă sunteți mușcați

O nouă zi, un nou protest în Sănătate. Unele salarii au scăzut cu 1.000 de lei

Spitalul Marie Curie, o nouă victimă a chirurgului Burnei. Despăgubiri uriașe în cazul său

Un medic din Vrancea şi-a împărţit salariul cu infirmierele. ”Statul a luat de la necăjiți”

Cum puteți intra în posesia unui nou card de sănătate, dacă expiră

Sindicaliștii din Sănătate au anunțat grevă generală pe 11 mai. Apelul către guvernanți

card

Primele carduri de sănătate expiră anul acesta. Ce trebuie să facă cei care le dețin

Cine este pacientul care a primit primul transplant pulmonar realizat în România

Zeci de angajați din Sănătate au protestat, miercuri, revoltaţi de scăderea salariilor

Urologii de la Spitalul din Craiova nu mai pot opera. Lipsesc două substanţe din rezerva unităţii medicale

Sorina Pintea: Scăderile de salarii la unii angajaţi din sănătate nu sunt "atât de dramatice"

Afecțiunile cu care se va confrunta 40% din populaţia lumii în 20 de ani. Avertismentul OMS