Criza imunoglobulinei continuă. Pacienți trimiși în străinătate pentru a fi tratați
În ciuda afirmaţiilor ministrului sănătăţii că au fost aduse medicamentele necesare, mai mulţi pacienţi au fost trimişi în straintatate ca să fie trataţi şi viaţa lor să fie salvată, după ce medicii nu au găsit soluţii în România
Statul va trebui să achite nota de plată pentru că nu a fost capabil să le asigure medicamentele romanilor. În acelaşi timp, producătorii fac presiuni asupra autorităţilor pentru a modifica taxa clawback.
La Sibiu, 6 pacienţi au nevoie urgentă de imunoglobulină. Pentru că tratamentul nu a venit, în ciuda promisiunilor ministrului Sănătăţii, medicii le-au eliberat formularele E112, ca să poată fi trataţi în străinătate.
"Flacoanele de imunoglobulină lipsesc de circa două luni, fiind o problemă la nivel naţional cu acest medicament. Au fost comandate 111 flacoane de imunoglobulina, necesarul pentru unul este de 5 flacoane pe luna'', a explicat Decebal Todariță, purtător de cuvânt spitalul judeţean Sibiu.
Primele doze de imunoglobulină ar trebui să ajungă într-o săptămână, susţin oficialii. Producătorii trimit medicamentele după ce ministrul sănătăţii le-a promis că nu vor mai plăti taxa clawback în următorii 2 ani.
De altfel, producătorii le-au cerut în numeroase rânduri autorităţilor ca taxa clawback, adică suma pe care sunt nevoiţi să o restituie statului român dacă au vânzări peste contractul încheiat iniţial, să fie diferită în funcţie de profit.
Unul dintre cei mai insistenţi au fost Laurenţiu Mihai, pe atunci preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice. Acum, este noul şef al Casei de Asgurari de Sănătate.
În trimestrul 3 al acestui an, suma încasată prin taxa clawback a depăşit 80 de milioane de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: imunoglobulina, criza imunoglobulina, imunodeficienta,
Dată publicare:
08-12-2017 18:15