Boala mortală care apare după 45 de ani. Dacă nu e depistată rapid, șansele scad la 8%


Ultimul update: Miercuri 15 Mai 2019 20:05
Data publicarii: Miercuri 15 Mai 2019 19:03
Categorie: Stiri Sanatate

În România, cancerul colo-rectal este în acest moment a doua cauză a mortalităţii în statistica bolilor oncologice.

Dar, potrivit doctorilor, diagnosticată din timp, maladia poate fi vindecată. Condiţia este ca oamenii care au trecut de 45 de ani să meargă la medic, pentru analize, chiar dacă nu au simptome.

Un test rapid poate arăta în 5 zile dacă cineva este sau nu în pericol. Deocamdată, astfel de teste sunt disponibile doar într-o clinică privată, însă Ministrul Sănătăţii spune că până la sfârşitul anului va lansa un program naţional de screening.

În cazul cancerului colo-rectal, celulele maligne se formează în colon sau în rect. Acestea au o creştere anormală şi astfel apar nişte polipi.

Simptomele pot fi tulburări de tranzit, care durează mai multe zile, adică diaree sau constipaţie, apoi senzaţie de balonare, dureri abdominale, scădere semnificativă în greutate şi scaun cu sânge.

Boala poate avea predispoziţie genetică, dar există şi o serie de factori externi.

Medic: ''Factori de risc: obezitatea, lipsa activităţii fizice, consumul de hrană roşie sau alimente procesate, factori de risc familial, adică cei care au rude de gradul 1 cu cancer de colon sau rect. Este unul dintre cancerele cele mai tratabile, pentru că se pot depista precoce aceste leziuni, aceşti polipi.''

Primul pas în depistarea cancerului colo-rectal este un test coprologic rapid. Este indicat în cazul persoanelor care au trecut de 45 de ani, însă dacă în familie au existat antecedente, îl pot face şi cei care nu au ajuns la această vârstă.

Medic: ''Aduceți recipientul în clinică, în 5 zile aveţi rezultatul. Se va vedea dacă există sângerări în scaun. Și dacă se justifică să se meargă mai departe cu analizele, să se facă o colonoscopie.''

3.000 de astfel de teste sunt puse la dispoziţie gratuit de o clinică medicală privată, care a început o campanie de screening pentru diagnosticarea din timp a pacienţilor care suferă de cancer colo-rectal. Dezvoltarea la nivel naţional a unui astfel de program ar duce la scăderea mortalităţii, spun specialiştii.

Medic: ''Dacă un pacient cu cancer colo-rectal se prezintă la medic în stadiul 1, şanse nu doar de control terapeutic, ci de vindecare de peste 90%. Pentru unul care vine în stadiul 4, metastatic, cancerul colo-rectal nu poate fi controlat, iar rata de supraviețuire la 5 ani este doar de 8%.''

Ministerul Sănătăţii va lansa anul acesta un plan naţional pentru tratamentul cancerului, care va cuprinde programe de screening, dar şi stagii de pregătire pentru doctori.

Despăgubiri de 2 miliarde de dolari pentru un cuplu care s-a îmbolnăvit de cancer
Bolnavă de cancer din Arad, lăsată fără mașină și actele medicale. Apelul femeii
Povestea lui Andrei, un tânăr cu o formă rară de cancer. Cum îl puteți ajuta
VIDEO PROTVPLUS.RO