Avertismentul dat de medici. Ce nu stiu cei care in copilarie au avut rubeola, hepatita sau varicela

Ultima actualizare: 08-08-2013 06:48

Vaccinurile din copilarie sau faptul ca in trecut ai avut rubeola, hepatita sau varicela nu inseamna imunitate pe viata.

Asta spun medicii infectionisti, alarmati de faptul ca tot mai multi pacientii adulti fac boli de care se stiau feriti. Numarul de anticorpi protectori scade in timp pe de o parte, pentru ca fiecare organism "prelucreaza" diferit imunizarea. Peste hotare se recomanda verificarea acestor markeri infectiosi cel putin la 5 ani.

"Am avut o problema, ma simteam usor lesinata si am venit sa vad exact ce se intampla. Cred ca am facut vaccinarea completa, ce se facea la vremea respectiva in scoala.", a declarat Mioara Dinu, pacient.

Adultii de peste 35 de ani pot afla abia cand apar simptome inexplicabile ca imunitatea indusa de un vaccin nu e absoluta.

Orice adult care se stie sanatos ar trebui sa isi verifice o data la 5 ani nivelurile de anticorpi pentru principalele boli infectioase. Asta au stabilit infectionistii straini, iar acum se conformeaza si infectionistii nostri. Aici a fost confirmat cazul unei femei de 30 de ani, care acum 4 ani era protejata perfect de hepatita B. Intre timp si-a pierdut anticorpii, asadar a devenit vulnerabila.

In cazul hepatitei B faptul ca te stii aparat poate fi chiar o capcana.

"Sunt foarte multi pacienti inca diagnosticati direct in stadiul de ciroza hepatica.", spune Liana Gheorghe, gastroenterolog.

Vaccinul te protejeaza asadar o perioada limitata dar oare daca faci o boala infectioasa, ai anticorpi pe viata?

''De obicei imunitatea obtinuta prin boala este mai puternica si de mai lunga durata decat imunitatea prin vaccin, prin urmare anticorpii dainuie mai mult. Se poate ca acestia sa scada, inclusiv in bolile despre care credem ca nu le faci decat o data in viata.", spune doctorul George Ghelan, medic primar infectionist.

Nici cand faci in copilarie pojarel sau varsat de vant nu ai protectie definitiva. Poti lua varicela sau rujeola a doua oara, la varsta adulta. Pe langa disconfortul crescut, in unele cazuri urmarile pot fi dramatice.

''Femeile ar trebui protejate in perioada fertila, cunoscut fiind faptul ca virusul rubeolos produce frecvent malformatii la nou nascut, daca infectia se produce in primul trimestru de sarcina." - George Ghelan, medic primar infectionist.

Analizele pentru anticorpi specifici costa cel mult 100 de lei, dar se fac gratuit prin medicul de familie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO