Avertisment dramatic pentru România. 500 de localități se confruntă deja cu problema

16-07-2019 19:51

Nu mai este de mirare că medicii de familie pleacă din țară. În 15 ani, cele mai multe localități din România ar putea rămâne fără un asemenea specialist.

Avertismentul vine în contextul în care doctorii cu experiență vor ieși la pensie, iar cei tineri nu vor să le ia locul. Ultimele statistici arată că peste 500 de localități se confruntă deja cu această problemă și doar anul trecut s-au închis peste 100 de cabinete.

Reporter: ''Cum de au crescut aşa bălării aici?
Localnica, în fata dispensarului: Dacă nu e nimeni şi dacă nu vine nimeni aşa s-a făcut.''

În urmă cu 4 ani medicul de familie din comuna Gura Văii, judeţul Bacău a plecat în Suedia. Cabinetul, deşi utilat, a rămas de atunci nefolosit.

Primar: ''Spațiul este echipat complet şi are toate utilităţile. Avem încălzire centrală şi l-am cumpărat prin consiliul local pentru a reuşi să aducem un medic în comună.''

Valerică Mihalcea - primar Gura Văii: ''Multi dintre ei sunt neputincioşi, abia merg. La un moment dat sunt nevoiţi să meargă cu taxiul sau cu autobuzul până în Oneşti. Asta înseamnă cheltuieli suplimentare şi disconfort.''

Reporter:''Cu medicamentele ce faceţi?
Localnic: Pun provizii, am de pe lună pe lună. Îmi dă pe 3 luni şi stau cu medicamentele alea 3 luni.''

La câţiva kilometri, în satul Rădoaia, aceeaşi problemă - niciun medic nu a mai trecut pe la cabinet de ani de zile.

Silvia Babaşa: ''Nu avem doctor, nu avem nimic în sat şi e foarte greu aici. Drumurile sunt rele şi de asta nici nu vin doctorii să consulte un copil, un bătrân. Dacă e bătrân aici moare cu zile.''

Localnic: ”Nu e medic, nu e farmacie. De când mă ştiu nu a fost medic aici şi am 49 de ani.''

Nici comuna Schitum din Giurgiu nu mai are doctor de 4 ani.

Vlad Nicolae, viceprimar: '' A fost cineva, a stat 6 luni, era un tânăr venit din Anglia, când şi-a găsit ceva în Bucureşti a plecat.''

Doar în judeţul Giurgiu sunt 5 localităţi fără doctor de familie. Adică peste 10000 de oameni care nu pot primi ajutor medical imediat. La nivel naţional deficitul este în 500 de sate şi comune. Iar situaţia se agravează de la un an la altul: în 2018 au funcţionat cu 111 cabine mai puţin decât în 2017.

În 15 ani, în România, situaţia va fi dramatică în ceea ce priveşte medicina de familie. Şi alte ţări europene se confruntă cu o criză de medici de familie însă au luat măsuri. Marea Britanie sau Franta recrutează deja specialişti din toată Europa, inclusiv din România.

Sandra Alexiu, medic de familie: ''Suntem sub 11.000 de medici de familie în România. Colegii noştri pleacă în ţări în care medicina de familie e văzută la adevărata ei valoare, practic acolo se rezolvă cea mai mare parte a problemelor medicale şi doar ce depăşeşte acest nivel ajung în ambulatoriu sau spital. În medicină de familie din România nu s-a investit aproape deloc.”

Autorităţile din Sănătate spun că de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noului contract cadru, au crescut şi veniturile medicilor de familie. Însă dotările din cabinete lipsesc. Din această cauză, medicii tineri refuză să meargă în zonele rurale.


VIDEO PROTVPLUS.RO