Asigurarile private de sanatate intra in vigoare in 2015. Programele cu care ministerul vrea sa "insanatoseasca" populatia

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Luni 05 Ianuarie 2015 07:12
Data publicarii: Vineri 02 Ianuarie 2015 19:19
Categorie: Sanatate

In 2015, autoritatile promit sa continue programele de preventie in sanatate, cum ar fi depistarea precoce a cancerului uterin, prin testarea gratuita a femeilor si a surditatii la bebelusi.

In plus, vor intra in vigoare si asigurarile private de sanatate, iar oficialii vor sa construiasca trei noi spitale la Iasi, Craiova si Timisoara.

In ultimii doi ani, de cand femeile cu varste intre 25 si 64 de ani pot face gratuit un test Babes Papanicolau, doar 468.000 de femei din toata tara l-au si facut. Adica numai 7 la suta, un numar foarte mic, in conditiile in care ar trebui sa mearga la investigatii 5,6 milioane de femei.

Pentru ca Romania apare in topurile europene printre tarile cu cele mai multe cazuri de cancer de col uterin si pe primul loc atunci cand vine vorba despre mortalitatea acestei boli, programul gratuit de testare a fost prelungit pana in 2017. Aici apare insa o problema: peste 3200 de medici de familie nu vor sa participe la acest screening si nu exista nicio lege care sa-i oblige. Asa ca degeaba si-a propus ministerul ca in 2015 doua treimi din femeile de la noi din tara sa fie chemate sa-si faca testul Babes Papanicolau gratuit.

Oana Grigore, purtator de cuvant Ministerul Sanatatii: "Obiectul nostru depinde de implicarea medicilor de familie. Pentru medicii de familie nu exista sanctiuni, dar avem remuneratii pentru serviciile pe care le fac."

Programul este esential, mai ales ca dintre cele 468.000 de romance care si-au facut testarea in ultimii 2 ani, 2000 care au aflat ca au cancer de col uterin in faza incipienta au inceput tratamentul si pot fi salvate.

De altfel, strategia medicala pe urmatorii 5 ani merge foarte mult pe preventie, in mai toate bolile.

Ministerul Sanatati va extinde la nivel national programul pentru depistarea precoce a deficientelor de auz la nou nascut. Pana acum, testarile se faceau in 17 maternitati. De anul viitor se vor cumpara aparate si testarile se vor face in 150 de unitati.

Prioritate la finantare va avea si programul de transplant, iar cei din minister spera ca doctorii sa faca in Romania si primul transplant de plamani. In plus, introducerea pachetului de baza in sanatate va favoriza introducerea asigurarilor private si deci a concurentei in domeniu.

Nicolae Banicioiu, ministrul sanatatii: "Creeaza premisele introducerii pachetelor asigurarilor complementare si suplimentare pe viitor ce va aduce o infuzie de capital in domeniul sanatatii".

Pentru toate programele nationale de sanatate, fondurile s-au dublat in 2015, de la 300 de milioane de lei, la peste 650 de milioane de lei, insa nu trebuie uitata rezistenta medicilor din sistem si faptul ca fara sanctiuni, nimeni nu participa de buna voie la preventie.

Cardul de sanatate devine obligatoriu de la 1 februarie. Ce se intampla daca nu prezentati medicului documentul
Cardul de sanatate devine obligatoriu de la 1 februarie. Ce se intampla daca nu prezentati medicului documentul
VIDEO PROTVPLUS.RO
meningita meningococica
Alertă. Al doilea caz de meningită meningococică în câteva zile. Cine este pacienta
O tânără de 16 ani, venită din Italia, suspectă de meningită meningococică
A cincea boală a copilăriei: e contagioasă, iar cazurile au explodat în această primăvară
CAMERA ASCUNSĂ. Cum se transformă un spital din România înainte de vizita ministrului
A primit o inimă nouă când era la terapie intensivă, iar medicii îi dădeau șanse mici
Campionii sănătății. Copiii care au alergat să salveze alți copii
spital, medici
Șansă la viață pentru un tânăr. Bărbatul a primit o nouă inimă înainte de Paşte
Pintea, despre cazul de meningită: Nu cred că este cazul să existe panică
Ce spun medicii despre cazul elevei care a murit de meningită. Filmul tragediei
Testul care ar putea să ne scape de obezitate. Ce au descoperit oamenii de știință
Eleva de 18 ani a murit în câteva ore de la debutul meningitei. Ce făcuse cu o zi în urmă
Caz de meningită la Liceul Gheorghe Lazăr, din Capitală. Eleva a murit