Cardul de sanatate devine obligatoriu de la 1 februarie. Ce se intampla daca nu prezentati medicului documentul

02-01-2015 18:48

Cardul national de sanatate va deveni obligatoriu de la 1 februarie 2015. Din acel moment, nu veti mai primi nicio reteta si nu veti mai fi consultati fara acest document. Exceptie vor face doar urgentele.

Pana acum, 95 la suta dintre carduri au ajuns la asigurati. Mai sunt, insa, aproape un milion de oameni care nu le-au primit. Ei vor gasi cardurile la medicii de familie.

Cardul national devine obligatoriu din februarie 2015 si va dovedi ca titularul este asigurat. Fara card, pacientul nu va mai fi tratat si nu va mai primi retete compensate si gratuite decat in caz de urgenta. In cipul cardului, fiecare cetatean isi va putea trece optional, la medicul de familie, RH-ul, grupa de sange, eventuale alergii, bolile cronice si dorinta de a fi donator de organe.

Cei 12,5 milioane de romani care au primit deja cardurile si le pot activa abia in ianuarie. In afara de acestia, mai sunt inca 1 milion de oameni care nu au documentul. In cazul lor, cardurile trebuie ridicate de medicii de familie, de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Rodica Tanasescu, medic de familie:  "Sigur ca nu suntem de acord, dar decat sa se piarda prin birourile caselor de asigurari, decat sa se incurce, sa ajunga cardurile pacientilor mei in alta parte... Nu este platit, o facem strict pentru pacientii nostri".

Ca sa fie functionale, cabinetele medicale, spitalele si farmaciile trebuie sa-si cumpere pana la 1 februarie cititoare de carduri, care costa intre 15 si 50 euro.

Silvia Burnel, medic familie: "Cititorul de card urmeaza sa-l achizitionez la sfarsitul lunii. Pana acum, am fost avertizati de cei care se ocupa de distribuirea acestor carduri, respectiv firma mea de soft, sa nu le folosim, deoarece sistemul nu merge bine si exista riscul sa stricam cardurile."

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS: "Nu se vor deconta serviciile. Orice furnizor sa aiba cititor de card, sa valideze".

Si Ministerul Transporturilor a anuntat ca va folosi cardul de sanatate. Din 2015, toti cei care beneficiaza de tichete de calatorie gratuite le vor primi doar daca vor prezenta cardul de sanatate.


VIDEO PROTVPLUS.RO