APMGR: Scoaterea medicamentelor ieftine din sistemul de compensare va avea efecte catastrofale

medicamente

Scoaterea medicamentelor ieftine din sistemul de compensare va avea efecte catastrofale asupra pacientilor si producatorilor locali de medicamente, sustine Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

APMGR, asociatie ce reprezinta interesele principalilor investitori de resort prezenti pe piata romaneasca, atrage atentia ca eliminarea medicamentelor ieftine din lista de medicamente compensate ar afecta grav populatia cu venituri reduse si majoritatea pacientilor cronici din Romania. In plus, o astfel de masura ar avea efecte economice catastrofale asupra producatorilor de medicamente generice, care sunt singurii investitori din industra farmaceutica cu capacitati de productie in Romania, se arata intr-un comunicat remis joi agentiei MEDIAFAX.

"Privim cu ingrijorare ultimele declaratii ale reprezentantilor CNAS si Ministerului Sanatatii care iau in considerare limitarea accesului populatiei la medicamente cu pret accesibil. Intr-o tara in care salariul mediu net ajunge la doar 1.600 RON, o cheltuiala in plus cu medicamentele, fie ca este vorba de 200 RON, fie ca este vorba de 50 RON, poate reprezenta o povara financiara de nesuportat", a declarat presedintele APMGR, Dragos Damian, citat in comunicat.

O astfel de masura va afecta in special pacientii cronici din Romania - pe cei care sufera de afectiuni cardiovasculare, digestive, de afectiuni ale sistemului nervos sau de afectiuni reumatice, sustine APMGR.

In opinia asociatiei, impactul bugetar al eliminarii medicamentelor compensate ar fi extrem de redus, dar efectele asupra starii de sanatate a populatiei ar fi extrem de grave, avand in vedere ca peste 50% din volumul de medicamente cu prescriptie medicala utilizate in Romania sunt medicamente cu pret redus, de pana la 10 RON.

Citește și
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

"In tratamentul afectiunilor sistemului cardovascular, cauza majora de mortalitate, medicamentele sub 30 de lei reprezinta peste 85% din numarul pastilelor vandute. In schimb, Romania ar putea avea pierderi economice importante avand in vedere ca o astfel de masura ar afecta grav producatorii de medicamente cu capacitati de productie din Romania: 60% din totalul medicamentelor sub 10 RON sunt produse in Romania. Acesti producatori, in exclusivitate producatori de medicamente generice, asigura peste 8.000 de locuri de munca si contribuie cu circa 1,5% la PIB", se mai arata in comunicat.

APMGR arata ca nu poate fi de acord cu o actualizare a listei de medicamente compensate bazata exclusiv pe alocari bugetare, care ar afecta accesul majoritatii populatiei la tratament cu pret accesibil si distrugerea industriei farmaceutice locale si a producatorilor de medicamente generice.

Asociatia reaminteste ca a propus Guvernului, in septembrie o serie de masuri care, printr-o mai buna utilizare a variantelor generice de tratament, pot duce la economii de aproximativ 100 de milioane de euro pe an, care sa permita inclusiv actualizarea listei medicamentelor compensate. Aceste masuri includ aplicarea unei taxe clawback diferentiate, care sa protejeze industria producatoare de medicamente generice si sa asigure in continuare accesul populatiei la medicamente cu preturi accesibile.

"Avem speranta ca vom continua sa lucram impreuna cu Ministerul Sanatatii pentru a pune in practica masurile agreate in Protocolul incheiat la inceputul anului, in beneficiul pacientilor si al economiei romanesti", a mai spus presedintele APMGR.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Busoi, a declarat, in septembrie, ca ar trebui sa existe o departajare intre taxa de clawback pentru medicamentele originale si pentru cele generice, odata cu introducerea noii liste de medicamente compensate.

Busoi a adaugat ca, la nivelul Ministerului Sanatatii, exista un grup de lucru privind taxa clawback, la intrunirile caruia participa si un reprezentant al CNAS, dar deocamdata nu s-a ajuns la o concluzie.

Presedintele CNAS este de parere ca anul viitor, daca nu si in 2015, ar trebui sa fie mentinuta taxa clawback in Romania, neexistand alta solutie bugetara.

Noua lista a medicamentelor compensate trebuie adoptata pana la 31 decembrie, astfel incat sa poata deveni operationala la inceputul anului viitor, anunta, in 31 iulie, ministrul Eugen Nicolaescu, dupa ce anterior a dat ca posibile termene de intrare in vigoare 1 iulie si 1 august.
 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Primele concluzii privind morțile suspecte de la Sf. Pantelimon: „Sesizările au la bază o comunicare defectuoasă”
Primele concluzii privind morțile suspecte de la Sf. Pantelimon: „Sesizările au la bază o comunicare defectuoasă”

Au apărut primele rezultate în cazul anchetelor deschise la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală.

Boala rușinoasă provocată de o „tulpină mutant”. „Are potențialul de a se răspândi la nivel național și internațional
Boala rușinoasă provocată de o „tulpină mutant”. „Are potențialul de a se răspândi la nivel național și internațional"

O tulpină mutant de variola maimuței cu „nou potențial pandemic" a fost descoperită într-un mic oraș din Republica Democrată Congo. Noua variantă de virus este descendentă a variantei inițiale, dar este mult mai infecțioasă și mai greu de depistat prin te

Complicațiile din timpul sarcinii pot avea efecte și la 40 de ani distanță
Complicațiile din timpul sarcinii pot avea efecte și la 40 de ani distanță

Complicațiile sarcinii, cum ar fi diabetul zaharat gestațional sau preeclampsia, pot avea efecte zeci de ani mai târziu.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.