Cum a transformat coronavirusul vizita la medic. Telemedicina înlocuiește consultațiile clasice
Cum spitalele sunt pline de pacienți bolnavi de COVID iar cei care au nevoie de alte intervenții sunt nevoiți să aștepte cu zilele mii de români au descoperit varianta consultațiilor online.
Numai în București peste 7 mii de persoane au apelat la serviciile de telemedicină. Chiar și așa, tehnica modernă nu exclude vizita la specialist.
În plus, nu puteți să obțineți rețete pe internet, ci doar sfaturi.
Medic: Ce va supăra? Am dureri de spate. - Şi de cât timp aveţi durerile acestea? - Păi cam de vreo două luni aşa. Probleme la mers sunt? - Nu! Dacă simptomele persistă va trebui să ne întâlnim la o consultaţie în cabinet.
Aşa decurge o consultaţie online. Pe platforma Administrației Spitalelor şi Serviciilor Medicale din Capitală, 500 de medici din peste 40 de specializări stau zilnic de vorbă cu oameni din diverse zone ale ţării. Pacientul completează o fișă în care spune ce probleme de sănătate are apoi selectează numele specialistului cu care ar vrea să stea de vorbă. Pentru ca medicul să înţeleagă exact suferinţa pacientului, acesta îi trimite dosarul medical sau ultimele analize efectuate. Durează maximum 48 de ore până când cei doi se întâlnesc în faţa unui calculator.
Acolo unde se poate inclusiv medicii evită interacţiunea cu pacienţii din cauza pandemiei. La multe policlinici există afişe care-i îndeamnă pe oameni să contacteze doctorul online.
Pacient: Mi-a apărut pe mână o pată neagră care tot creşte. Medic: vă deranjeaa cu ceva? Vă mănâncă, vă doare, a sângerat vreodată? - Nu, nu a sângerat. În cazul în care observaţi modificări la nivelul leziunii, trebuie să vă prezentaţi la medicul dermatolog”.
Cele mai căutate specializări în telemedicină sunt dermatologia, cardiologia, pediatria sau gastroenterologia.
Sorin Tiplica, şef secţie Dermatologie la Spitalul Colentina: ”Noi nu avem voie să prescriem medicamente până nu consultăm pacientul, avem voie să-l sfătuim. Reţeta eliberată oline nu are valoare”.
Nu doar medicii din spitalele de stat consultă pacienţii online. Fac asta şi cei din privat doar că în acest caz cine nu are abonament plăteşte consultaţia.
Fady Chreih, CEO al unei reţele private de medicină: ”În pandemie am reuşit să lansăm o clinică virtuală acre în momentul de faţă a înregistrat peste 83.000 de programări”.
Majoritatea statelor din Europa practică medicina pe internet de mai bine de cinci ani. Se ia în discuţie ca şi la noi să fie reglementată printr-un cadru legislativ.