"Anual, 50% dintre rezidenti pleaca din tara." Spitalul cu cel putin 40 de urgente zilnic, pentru care nu se gasesc medici
Desi este concurenta mare la facultatile de medicina, prin spitale bate vantul. Tot mai multi doctori si asistente pleaca in strainatate, iar in locul lor nu vine nimeni.
Potrivit Ministerului Sanatatii, unitatile medicale functioneaza cu doua treimi din numarul necesar de specialisti. In orasele mici, autoritatile locale au incercat sa le ofere medicilor locuinte de serviciu si alte facilitati, dar tot nu au gasit personal.
La spitalul de pediatrie din Ploiesti, de mai bine de un an, posturile de medici scoase la concurs nu intereseaza pe nimeni. Iar aici sunt cel putin 40 de urgente zilnic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anca Miu, medic primar pediatru: "Trebuie sa si operam in sectie, trebuie sa si supraveghem si copiii. Trebuie sa vedem si urgentele de jos si este foarte dificil. Creste nervozitatea apartinatorilor. Problema e ca desi termina anual, multi rezidenti, cam 50 la suta pleaca in strainatate."
De ce pleaca medicii, stim cu totii. In spitalele de la noi un doctor traieste din garzi si dupa o vechime de 25-30 de ani si obtine cel mult 3500-4000 de lei pe luna. In Germania sau Franta ar castiga de 6 ori mai mult.
Ca sa atraga noi medici, conducerea spitalului a investit in modernizarea cabinetelor si in aparatura. A cumparat si doua apartamente pe care sa le ofere locuinte de serviciu celor care vor sa profeseze la Ploiesti. Dar...degeaba.
Catalin Visean, manager Spitalul de Pediatrie Ploiesti: "Suntem printre putinele spitale din tara care ofera o locuinta de serviciu pentru medicii care nu au domiciliul in judetul nostru. Din pacate nu sunt medici care doresc sa vina catre noi."
La spitalul din Borsa, in afara de sectiile de chirurgie si recuperare, exista un singur medic pentru fiecare specializare iar unitatea se afla la limita supavietuirii.
Ana Pop, manager spitalul Borsa: "Din pacate, cand pleaca un specialist, trebuie sa inchidem sectia. Am avut cazuri de medic anestezist si unul pe recuperare care au stat doar 15 zile in preaviz. La concurs nu s-a prezentat nimeni de vreo 2-3 ori."
Stefan Roman, presedinte SANITAS Cluj: "In primul rand trebuiesc imbunatatite conditiile de munca. Si modernizarea unitatilor sanitare care din pacate sunt la nivelul anilor '70. In Romania nu s-a mai construit un spital nou de peste 40 de ani. Personalul ar trebui platit corespunzator, mai ales ca in fiecare an Guvernul declara ca sanatatea este prioritate nationala."
Si la spitalul judetean din Sfantu Gheorghe bate vantul.
Andras Nagy Robert, manager Spitalul Judetean Sfantu Gheorghe: "S-au pensionat medicii, si-au dat demisia, am scos posturi la consurs care nu au fost ocupate. Medicii integrati sunt nevoiti sa lucreze intr un ritm solicitant, ture peste ture. A proape 40 de ore sta un medic angajat la spitalul de stat."
In curtea spitalul a fost construit un complex de locuinte unde chiriile sunt modice intre 30 si 50 de lei pe lune, insa doctorii tot nu s-au lasat convinsi.