Criza de medici si personal in spitalele din tara. Reactia unei asistente care a plecat sa lucreze la o clinica din Austria
Exodul medicilor romani continua, iar managerii din spitale tot n-au gasit solutii ca sa ii tina in tara.
Deoarece situatia devine disperata, cei din Ministerul Sanatatii promit ca in cel mult 60 de zile vor avea o strategie prin care sa convinga personalul medical sa ramana in tara si sa munceasca in spitalele de stat.
Pana atunci cozile la camerele de urgenta, saloanele supra-aglomerate si programarile facute peste saptamani pentru o investigatie raman o realitate de care ne lovim in fiecare zi.
Liana Filip a facut scoala de asistente in Romania, dar a plecat sa muncesca in Austria. De cativa ani lucreaza intr-o clinica privata din Viena, la sectia de endoscopie. Castiga cateva mii de euro lunar, bani la care o asistenta din Romania nici nu indrazneste sa viseze. Femeia n-are niciun gand sa se intoarca in tara.
Liana Gabriela Filip: “Eu sunt obisnuita sa lucrez cum se lucreaza aici si in Romania sigur nu ar fi posibil asa ceva..aparatura, conditiile de igiena din Romania. Mi se pare un lucru greu. Nu imposibil, dar greu''
Cu aceleasi conditii excelente de lucru s-a obisnuit si Tatiana Avram. S-a angajat in urma cu 9 luni iar sistemul austriac de sanatate o motiveaza sa ramana ca asistenta in sala de operatii.
Tatiana Avram, 26 de ani: Aici ai un salariu care te motiveaza sa lucrezi, din 2 in 2 ani se mareste, cand este pe sala de operatie primesti un procent la fiecare operatie, ceea ce te motiveaza iar''
In fiecare an cel putin 3.000-4.000 de medici parasesc sistemul romanesc de sanatate pentru a munci in strainatate. Lor li se adauga alte cateva mii de asistente medicale. Asa se face ca in prezent in spitalele din Romania lucreaza doar 2/3 din necesarul de doctori.
Peste 11.000 de medici romani au plecat in ultimii ani in Franta, Germania, Marea Britanie sau Italia. In spitalele din tara au ramas putin peste 12.000.
Cei din Ministerul Sanatatii spun ca solutia trebuie sa vina de la managerii de spitale si de la autoritatile locale.
Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor din Romania: "Managerii pot cere locuinte sociale pentru medici, pot angaja familii tinere de medici pentru stabilitate, pot face gradinite si crese pentru copiii doctorilor, pot face reuniuni cu medicii din spital si din regiune''
Ceea ce ii motiveaza pe medici si pe asistente sa caute un loc de munca in afara, sunt: conditiile de lucru, respectul pacientilor si al celorlalti colegi plus salariile incomparabil mai mari. In Romania un medic rezident ia cel mult 2200 de lei, iar o asistenta cu experienta poate incasa pana-n 1600 de lei. Medicii primari castiga lunar aproape 4000 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, ministerul sanatatii, salarii, criza,
Dată publicare:
07-07-2016 18:23