Antibioticele fac victime. Romania, pe locul 4 in lume la numarul mortilor
25.000 de europeni se sting anual din cauza abuzului de antibiotice, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Iar romanii, care inghit pastile cu pumnii, ocupa locul 4 la numarul de morti.
Duminica, la "Romania, te iubesc!": Romanii si automedicatia
In mai mult de 50% dintre cazuri, medicii prescriu antibiotice fara sa testeze pacientii inainte. Iar farmacistii nu cer toti retete.
Alegeri 2024
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternice în lume, a cărui președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
08:56
Alegeri prezidențiale. Candidați sancționați pentru propagandă electorală. Câte amenzi a dat MAI
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
Ionut are un an si, de cand s-a nascut, sta intr-un spital de boli infectioase. Avea cateva saptamani cand a dobandit o pneumonie, pe fondul unei imunitati scazute mostenite de la mama. In timpul sarcinii, femeia a luat antibiotic fara sa intrebe pe nimeni. Acum sufera pruncul.
''Tratamentele abuzive, necontrolate la mama, mai ales in primele luni de sarcina, pot sa genereze efecte neplacute. El vine cu o zestre imunitara deficitara din zestrea imunitara a mamei'', explica medicii.
In cazul unei paciente cu tuberculoza, lucrurile stau exact pe dos. Nu s-a tinut de tratament, nu a luat pastilele recomandate, iar lucrurile s-au complicat.
Ultimele studii arata ca jumatate dintre romani iau antibiotice nejustificat. Fapt care, in timp, favorizeaza aparitia unor specii de bacterii rezistente.
"Se moare in spitale din cauza unor infectii care nu mai pot fi tratate, pentru ca arsenalul terapeutic este epuizat in aceasta situatie: aceste micro-organisme doresc sa supravietuiasca si atunci normal ca se adapteaza", explica Dr. Victor Olsavszky, reprezentant OMS Romania.
Printre bacteriile care au capatat rezistenta se numara Escherichia coli, care poate cauza serioase infectii digestive. La fel de periculoasa este si Klebsiella Pneumoniae, mai ales in cazul diabeticilor. La fel de mult rau ne fac Mycobacterium tuberculosis, dar si Staphylococcus aureus care poate duce la septicemie.
Meserie de criza: testeaza medicamente pentru 500 de euro
Sursa: Pro TV
Etichete: OMS, sanatate, medicamente, sistem sanitar,
Dată publicare:
07-04-2011 18:37