Meserie de criza: testeaza medicamente pentru 500 de euro

Dată publicare: 10-02-2011 18:31
Dată actualizare: 25-10-2012 10:19


Fiecare om are pretul lui, iar pentru asta unii isi asuma riscuri nebanuite. Ne place sau nu, din ce in ce mai multe persoane accepta sa isi "inchirieze" corpul firmelor care vand medicamente.

Pentru un test, voluntarii primesc aproape 500 de euro.

La fel de adevarat este, ca daca n-ar fi ei, noi nu am avea cu ce sa ne tratam. Doar in Cluj, numarul voluntarilor a crescut cu 500 fata de anul trecut. Daca pana in 2008 cei care veneau in centre de testare erau majoritatea studenti, acum sunt mai multi someri si bugetari.

In prima faza a experiementului, subiectii primesc o varianta consacrata de tratament si abia apoi pilulele care vor intra pe piata. Ca sa participe insa la proiect au de strabatut o procedura riguroasa de selectie. Unii au avut probleme.

Cei de la Agentia Nationala a Medicamentelor anunta ca intre 2009 si 2010 au fost facute 234 de studii la nivel national, de toate companiile ale caror produse au creat reactii adverse serioase.

In prima faza, doritorii completeaza un chestionar despre starea de sanatate si bolile pe care le-au avut. Fiecare in parte declara sub semnatura ca isi asuma faptul ca medicamentul poate avea reactii adverse. Dupa ce rezultatele analizelor confirma ca sunt potriviti pentru teste, ajung in etapa in care sunt considerati subiecti.

Voluntarii perfect sanatosi sunt cazati intre 36 si 48 de ore intr-un salon. Aici primesc medicamentele testate si sunt monitorizati in permanenta. In salon, subiectul are instalat un buton de panica, ca sa ceara ajutor daca se simte rau.

In ciuda riscurilor, amatori sunt multi. Un barbat de 32 de ani de sase luni este somer. A acceptat sa fie cobai ca sa castige 1.500 de lei. Sunt gata sa incerce si cei care au un loc de munca, dar spun ca au ajuns muritori de foamne.

Pe romani sunt testate medicamente folosite in tratarea bolilor de inima, ale aparatului respirator, dar si antiinflamatoare. Se masoara astfel concentratiile de substanta activa pe care le contin pilulele. Orice medicament are potentiale reactii adverse, pana acum cele mai frecvente au fost ameteala, senzatia de greata si scaderile de tensiune arteriala.

Cei care vor sa incerce totusi trebuie sa se asigure intai ca laboratorul la care sunt asteptati are avizul Ministerului Sanatatii.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO