Românii, forțați să aștepte cu lunile sau să meargă la privat pentru o analiză vitală
Pacienţii din România continuă să fie umiliţi de sistemul public de Sănătate.
În multe locuri din ţară, pentru o tomografie sau o rezonanţă magnetică, sute de bolnavi aşteaptă şi câte o jumătate de an.
Banii alocaţi se duc în primele zile ale lunii, aşa că se fac liste iar pacienţii trebuie să îşi reînnoiască biletele de trimitere până când le vine în sfârşit rândul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În tot acest timp, fosta conducere a CNAS este cercetată pentru o fraudă de aproape 3 milioane de euro.
La Spitalul de Urgenţă din Slatina, o doamnă, care suferă de cancer, s-a înscris pe listă pentru o tomografie computerizată, pe 13 martie. Dacă ar fi făcut investigaţia în sistemul privat, ar fi dat toată pensia.
Paula Vlad pacientă: "Eu, normal, trebuia să fac după citostatic. De atunci tot am aşteptat că tot mă sună, mă sună, am revenit în iulie şi am întrebat, era deja departe."
O altă pacienta a suferit un accident vascular. A solicitat o analiză de tip RMN de peste şase luni.
Reporter: "Ce explicaţii v-au dat?"
Ileana Ciovică pacientă: „Acum trebuie să aflu ce se întâmplă, de ce nu am fost chemată”
Reporter: „În tot acest timp ce aţi făcut?”
Ileana Ciovică pacientă: „Am stat cu durerile astea”
Lunar, CAS Olt alocă 115.000 de lei pentru analizele imagistice printre care mamografii, radiologie, RMN şi computer tomograf. Jumătate din suma merge la Spitalul Judeţean. În această situaţie, în unitatea medicală, se pot face doar 20 de analize RMN şi 15 de tip computer tomograf.
Cătălin Patru, director medical SJU Slatina: "În situaţia în care în una din lunile respective se ajunge la limita fondului atribuit prin contract, celalte solicitări pentru servicii gratuite se trec pe lista de aşteptare se se reprogramează. Programarea în momentul de faţă este aproape la 5 luni."
Ariel Zelingher specialist tehnician radiolog: "O parte din cazuri sunt cazuri vitale. Tomograful vine cineva cu un accident vascular, e urgenţă, acum trebuie să îl facă, nu mâine, că mâine nu se mai ştie."
Aşadar cei în situaţii limita sunt nevoiţi să apeleze la clinicile private.
Ioana Vancea pacientă: "Am ales să plătesc. Sunt la ţară, sunt agricultor, nu sunt angajat pentru noi, ţăranii e mult, nu avem serviciu, nu avem nimic unde să mă angajez la 50 de ani."
Florin Ciocan director CAS Olt: "Prescrierea acestui tip de analize a crescut destul de mult, asta în condiţiile în care fondul nostru nu a crescut proportional cu numărul de prescrieri."
CNAS a alocat, în acest an, pentru analize de laborator şi investigațîi imagistice de înalta performanţă, 695 de milioane de lei. Banii se dovedesc insuficienţi. În tot acest timp, instituţia este în centrul unui scandal pentru o fraudă uriaşă.