Institutul Fundeni din Capitală, ţintă unor hackeri, care au blocat zeci de mii de radiografii şi investigaţii RMN
Păstraţi cu atenţie toate analizele medicale şi nu va lăsaţi trecutul medical doar în grijă spitalelor. Pe lângă boli, aceste instituţii sanitare se lupta mai nou şi cu atacurile cibernetice.
Pentru că ştiu că deţin informaţii importante şi delicate, hackerii le blochează sistemele informatice şi le cer mii de euro despăgubiri. O astfel de ţintă a fost şi Institutul Fundeni din Capitală, unde hackerii au blocat zeci de mii de radiografii şi investigaţii RMN.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
1.000 de euro sau altfel toate datele pacienţilor vor fi şterse. Este mesajul care a apărut pe calculatoarele departamentului de Radiologie al Institutului Fundeni din Capitală.
Cum reprezentanţii spitalului au refuzat orice comunicare cu hackerii şi au refuzat să plătească răscumpărarea, atacatorii cibernetici au trecut la fapte. Au blocat zeci de mii de examinări radio imaginistice.
Acesta este al doilea atac din cele trei care au vizat doar Institutul Fundeni din Capitală. Şi, de departe, cel mai puternic.
Se întâmplă anul trecut, dar în ciuda informaţiei "sechestrate", medicii n-au cedat. Au reuşit, susţin ei, să recupereze toate datele, însă resuscitarea sistemului a durat aproximativ 3 săptămâni.
Li se cere şi pacienţilor să-şi păstreze pe CD-uri sau DVD-uri rezultatul analizelor, că o măsură suplimentară de siguranţă. Mai ales că unităţile spitaliceşti au intrat în atenţia unor astfel de infractori. În urmă cu 3 luni, hackerii au reuşit să preia controlul informatic la 16 spitale din Londra.
Cel mai mare atac cibernetic din istorie, înregistrat în luna mai anul acesta, a făcut aproximativ 200.000 de victime în peste 150 de ţări. În România 320 de adrese IP, de la instituţii publice şi până la firme private, au fost puse la pământ de hackeri.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, santaj, hackeri, pacienti, analize,
Dată publicare:
01-10-2017 17:30