"Am vrut sa ies la pensie, dar nu s-a prezentat nimeni sa-mi ia locul". Romania mai are medici doar pentru jumatate din tara

Ultima actualizare: 21-06-2015 07:04

Romania poate ajunge in cativa ani o tara in care mai toti medicii vor fi la varsta pensionarii.

Cei tineri pleaca in strainatate sau in sistemul privat, in timp ce, in spitalele de stat, bolnavii sunt ingrijiti de doctori care trebuiau sa iasa demult la pensie. Peste 20 la suta din totalul medicilor au peste 60 de ani, iar fara ei multe sectii s-ar inchide.

Copiii bolnavi din Zimnicea, dar si din alte 10 comune invecinate, sunt tratati de singurul pediatru din zona. Este o doctorita iesita la pensie anul trecut, care a ramas sa lucreze si chiar sa faca si 7 garzi pe luna ca sa nu se desfiinteze sectia de pediatrie.

Silvia Cocianu, medic specialist pediatru Spitalul Zimnicea: “Am ramas in activitate cu prelungire cu aprobare pentru ca postul a fost scos la concurs si nu s-a prezentat nimeni. Daca nu se ocupa, ar fi foarte complicat, pentru ca trebuie inchisa sectia."

La 74 de ani, si doctoritei Ana-Maria Andrei ii este tot cu mai greu sa se imparta intre pacienti. Consulta zilnic zeci de copilasi si tot in grija ei cad si cazurile grave care ajung la spitalul din Slobozia, judetul Ialomita.

Ocolite de medici din cauza salarilor de mizerie, spitalele de provincie se sting, unul dupa altul.

Datele colegiului medicilor din Romania arata ca in spitalele de stat au ramas peste 13.000 de doctori, la jumatate fata de necesar. Dintre acestia, peste 20% au peste 60 de ani.

Situatia nu e diferita nici in Capitala. Saptamanal, directorii spitalelor cer colegiului medicilor zeci de avize pentru prelungirea activitatii celor care au varsta de pensionare cu inca 5 ani.

Prof Dr. Ioan Lascar, Sef Clinica de Chirurgie Plastica a Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca: “Experienta pe care am dobandit-o eu in 40.000 de interventii imi permite sa abordez cele mai complexe tipuri. Nu doresc sa ii privez de experienta pe care am dobandit-o pe pacienti.”

Dar cine le va lua locul? Pentru ca fenomenul migratiei in randul tinerilor doctori continua. In fiecare an intra in sistemul de stat 3000 de noi medici, dar 3500 iau calea strainatatii ori sunt recrutati de firme de medicamente si clinici private. Asa se face ca in Romania profeseaza acum doar aproximativ 400 de medici care nu au implinit inca 30 de ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO