Alte două paciente infectate cu o bacterie periculoasă la Institutul ”Marius Nasta”

Ultima actualizare: 15-02-2019 19:25

Spitalele României rămân adevărate bombe biologice. Doi pacienţi internaţi la Institutul ”Marius Nasta” din Capitală au murit după ce au fost infectaţi cu o bacterie foarte periculoasă.

Situaţia tinde să se complice. Alte două femei internate acolo au fost izolate şi sunt sub tratament, după ce analizele au arătat că şi ele au luat bacteria. În aceste condiţii, conducerea instituţiei medicale a anunţat Direcţia de Sănătate Publică şi a oprit internările în secţia de terapie intensivă.

Primul pacient infectat cu acinetobacter este un bărbat de 44 de ani. Fusese internat şi în alte spitale, aşa că deocamdată nu se ştie de unde a luat bacteria. După câteva zile, infecţia a ajuns şi la o femeie, aflată în secţia de Terapie Intensivă. Ambii au murit.

Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta”:
''O femeie cu multiple comorbidități cardice internată pentru bronhopneumonie şi un bărbat de 44 de ani care a venit cu abces pulmonar, cu biopneumotorax, adică complicaţii extrem de severe pulmonare. Unul dintre cazuri era monitorizat de ceva timp, dar când a apărut al doilea caz am considerat că este momentul să cerem asistenta DSP.''

Doar că bacteria periculoasă a fost descoperită şi la alte două paciente din acelaşi spital. Acestea au fost izolate, iar internările în secţia de terapie intensivă au fost oprite. Direcţia de Sănătate Publică a demarat o anchetă pentru a stabili dacă există legătură între cazuri şi dacă se poate vorbi despre un focar de infecţie nosocomială.

Între timp au fost prelevate probe de pe suprafeţele din saloane şi din secţia de terapie intensivă. Analizele se fac în laboratoarele DSP. Doar când rezultatele vor fi negative în secţia de Terapie Intensivă a Insitutului ”Marius Nasta” vor fi primiţi alţi pacienți.

Acineto-bacter baumannii este o bacterie care poate provoca pneumonie şi infecții grave ale sângelui dacă bolnavul are imunitatea scăzută. Medicii spun că poate fi rezistenta la antibiotice şi este foarte important să fie descoperită la timp.

Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist: ''Pacientii din ATI care au internări prelungite au şansa să facă infecţii severe, fie că vorbim de infecţie respiratorie, cutanată sau urinară, apare şansa ca această bacterie să dea sepsis şi se ajunge la afectarea organelor şi din păcate la deces.''

În acelaşi timp, la institutul ”Cantacuzino” se va stabili exact subtipul bacteriei care a ajuns la pacienţii internaţi în Institutul ”Marius Nasta”. Din păcate, răspândirea infecţiilor asociate actului medical rămâne o problemă gravă a sistemului de sănătate românesc. Deşi raportarea este obligatorie încă din 2016, prea puţine spitale respectă legea.

Ultimele statistici arată că în 2017 aproape 20.000 de pacienţi au luat bacterii multirezistente din spitale, iar în primul semestru al anului trecut au fost aproape 10.000 de cazuri. Într-un top al bacteriilor periculoase, Acinetobacter este pe locul 2, după Clostridium.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO