Aceste alimente îți scurtează viața cu ani de zile. Cea mai ”mortală”, băutura pe care o consumă cei atenți cu sănătatea lor

familie la masa
Shutterstock

Consumul regulat de alimente ultraprocesate poate scurta durata de viață cu peste 10%, potrivit unui nou studiu nepublicat, realizat pe mai bine 500.000 de oameni, pe care cercetătorii i-au urmărit timp de aproape trei decenii.

Riscul a crescut la 15% pentru bărbați și 14% pentru femei odată ce datele au fost ajustate, a declarat autorul principal al studiului Erikka Loftfield, un investigator la Institutul Național al Cancerului din Bethesda, Maryland, scrie CNN.

Întrebate despre consumul a 124 de alimente, 90% dintre persoanele consumatoare de alimente ultraprocesate au spus că băuturile prea procesate se află în fruntea listei lor.

Băuturile răcoritoare dietetice au o contribuție cheie la consumul de alimente ultraprocesate. Pe locul al doilea au fost băuturile răcoritoare cu zahăr”, a spus Loftfield. „Băuturile sunt o componentă foarte importantă a dietei și a contribuției la consumul de alimente ultraprocesate”.

Cerealele rafinate, cum ar fi pâinea ultraprocesată și produsele de panificație, s-au clasat pe locul trei în popularitate, a constatat studiul.

Citește și
alimente scaderea ureei
Alimente care cresc ureea serică. Soluții naturale pentru valorile scăzute
Scandal la Euro 2024. Ce înseamnă gestul pe care l-a făcut eroul turcilor în meciul cu Austria

Acesta este încă un studiu de masă amplu, de lungă durată, care confirmă asocierea dintre aportul UPF (alimente ultraprocesate) și mortalitatea de orice cauză, în special din cauza bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2”, a spus Carlos Monteiro, profesor emerit de nutriție și sănătate publică la Universitatea din São Paulo din Brazilia.

Monteiro a inventat termenul de hrană ultraprocesată și a creat sistemul de clasificare a alimentelor NOVA, care privește dincolo de nutrienți la modul în care sunt făcute alimentele. Monteiro nu a fost implicat în studiu, dar mai mulți membri ai sistemului de clasificare NOVA au fost coautori.

Sistemul de clasificare NOVA sortează alimentele de la minim procesate - alimente integrale, cum ar fi fructele și legumele - la alimente procesate, cum ar fi mezelurile - la ultraprocesate.

Alimentele ultraprocesate conțin ingrediente „folosite niciodată sau rar în bucătării sau clase de aditivi a căror funcție este de a face produsul final mai gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Lista aditivilor include conservanți împotriva mucegaiului și bacteriilor; emulgatori pentru a împiedica separarea ingredientelor incompatibile; coloranți și coloranți artificiali; agenți antispumanți, de înmulțire, de albire, de gelifiere și de glazurare; și zahăr adăugat sau modificat, sare și grăsimi concepute pentru a face alimentele apetisante.

Studiul preliminar, prezentat duminică la reuniunea anuală a Societății Americane pentru Nutriție din Chicago, a analizat datele alimentare colectate începând cu anul 1995 de la aproape 541.000 de americani cu vârste cuprinse între 50 și 71 de ani, care participau la Studiul privind dieta și sănătatea AARP al Institutului Național de Sănătate din SUA.

Risc cu 63% mai mare de deces pentru femeile care au băut zilnic băuturi îndulcite cu zahăr

Cercetătorii au legat datele alimentare cu ratele de deces în următorii 20 până la 30 de ani. În comparație cu cei 10% care consumau cele mai puține alimente ultraprocesate, persoanele care au consumat cele mai multe alimente prea procesate au avut mai multe riscuri să moară din cauza bolilor de inimă sau a diabetului, potrivit studiului. Spre deosebire de alte studii, însă, cercetătorii nu au găsit nicio creștere a deceselor cauzate de cancer.

Unele alimente ultraprocesate prezintă un risc mai mare decât altele, a spus Loftfield: „Carnea foarte procesată și băuturile răcoritoare au fost câteva dintre subgrupurile de alimente ultraprocesate cel mai puternic asociate cu riscul de mortalitate”.

Băuturile dietetice sunt considerate alimente ultraprocesate deoarece conțin îndulcitori artificiali precum aspartamul, acesulfam de potasiu și stevia și aditivi suplimentari care nu se găsesc în alimentele integrale.

Băuturile dietetice au fost legate de un risc mai mare de a muri precoce din cauza bolilor cardiovasculare, precum și de apariția demenței, diabetului de tip 2, obezității, accidentului vascular cerebral și sindromului metabolic, care pot duce la boli de inimă și diabet.

Ghidurile dietetice din SUA pentru americani recomandă deja limitarea băuturilor îndulcite cu zahăr, care au fost legate de moartea prematură și dezvoltarea bolilor cronice. Un studiu din martie 2019 a constatat că femeile care au băut mai mult de două porții pe zi de băuturi dulci – definite ca pahar, sticlă sau cutie standard – au avut un risc cu 63% mai mare de moarte prematură în comparație cu femeile care le-au băut mai puțin de o dată pe lună. Bărbații care au făcut același lucru au avut o creștere cu 29% a riscului de deces.

Carnea procesată, unul dintre cele mai nesănătoase alimente

De asemenea, nu sunt recomandate cărnurile procesate precum bacon, hot dog, cârnați, șuncă, pastramă și mezeluri; studiile au legat carnea roșie și procesată de cancerul intestinal și de stomac, boli de inimă, diabet și deces precoce din orice cauză.

Dovezile din acest nou studiu indică faptul că carnea procesată poate fi unul dintre cele mai nesănătoase alimente, dar oamenii nu tind să vadă șunca sau nuggetele de pui ca UPF (alimente ultraprocesate)”, a spus Rosie Green, profesor de mediu, alimente și sănătate la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Studiul a constatat că persoanele care au consumat cele mai multe alimente ultraprocesate au fost mai tinere și cu o greutate mai mare și au avut o dietă de calitate generală mai slabă decât cei care au consumat mai puține alimente ultraprocesate.

Cu toate acestea, riscul crescut pentru sănătate nu a putut fi explicat prin aceste diferențe, deoarece chiar și persoanele cu greutate normală și cu diete mai bune prezentau, de asemenea, un anumit risc de moarte prematură din cauza alimentelor ultraprocesate, a constatat studiul.

O limită cheie a studiului a fost că datele alimentare au fost strânse o singură dată în urmă cu aproximativ 30 de ani, a spus Green: „Este dificil de spus cum s-ar fi putut schimba obiceiurile alimentare de atunci și până acum”.

Cu toate acestea, producția de alimente ultraprocesate a explodat de la mijlocul anilor 1990, cu estimări că aproape 60% din caloriile zilnice ale americanului mediu provin din alimente ultraprocesate. Nu este surprinzător, având în vedere că până la 70% din alimentele din orice magazin alimentar pot fi ultraprocesate.

Dacă este ceva, probabil că subestimăm consumul de alimente ultraprocesate în studiul nostru, deoarece suntem foarte conservatori”, a spus Loftfield. „Este probabil ca aportul doar să fi crescut de-a lungul anilor”.

Consumul de alimente ultraprocesate s-a dublat

De fapt, un studiu publicat în mai, care a găsit rezultate similare – un risc mai mare de deces prematur și de deces din cauza bolilor cardiovasculare la peste 100.000 de profesioniști din domeniul sănătății care au consumat alimente ultraprocesate – a accesat consumul de alimente ultraprocesate la fiecare patru ani și a constatat că consumul s-a dublat între mijlocul anilor 1980 și 2018.

De exemplu, aportul zilnic de gustări sărate ambalate și deserturi pe bază de lactate, cum ar fi înghețata, s-a dublat în esență din anii ’90”, a spus autorul principal al studiului din luna mai, dr. Mingyang Song, profesor asociat de epidemiologie clinică și nutriție la Școala de Sănătate Publică TH Chan a Universității Harvard.

În studiul nostru, la fel ca și în cel nou, asocierea pozitivă a fost determinată în principal de câteva subgrupuri, inclusiv carne procesată și băuturi îndulcite cu zahăr sau îndulcite artificial”, a spus Song. „Cu toate acestea, toate categoriile de alimente ultraprocesate au fost asociate cu un risc crescut”.

Alegerea mai multor alimente procesate la minim este o modalitate de a limita alimentele ultraprocesate în dieta cuiva, a spus Loftfield.

Ar trebui să ne concentrăm într-adevăr pe diete care sunt bogate în alimente integrale”, a spus ea. „Și dacă alimentele sunt ultraprocesate, atunci căutați să vedeți nivelurile de sodiu și zaharuri adăugate și încercați să luați cea mai bună decizie posibilă folosind eticheta cu informații nutriționale”.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Reacția germanilor după ce au văzut cum a lăsat România vestiarul de la Munchen
GALERIE FOTO Reacția germanilor după ce au văzut cum a lăsat România vestiarul de la Munchen
Citește și...
Românii plătesc cel mai puțin pentru alimente față de alte state UE. Ce țări au cele mai mari prețuri
Românii plătesc cel mai puțin pentru alimente față de alte state UE. Ce țări au cele mai mari prețuri

Traiul de zi cu zi este tot mai greu pentru mulți români, chiar dacă prin comparație cu alți europeni, ne bucurăm de prețuri mai mici la majoritatea produselor și serviciilor.

Alimente care cresc ureea serică. Soluții naturale pentru valorile scăzute
Alimente care cresc ureea serică. Soluții naturale pentru valorile scăzute

Analizele și investigațiile de rutină au o importanță deosebită pentru evaluarea stării generale de sănătate. Printre analizele uzuale, se numără și ureea serică.

Alimente care scad PSA. Cum poți să îmbunătățești sănătatea prostatei prin metode naturale
Alimente care scad PSA. Cum poți să îmbunătățești sănătatea prostatei prin metode naturale

Când vorbim despre sănătatea bărbaților, buna funcționare a prostatei are implicații deosebite. Afecțiunile prostatei sunt mai frecvent întâlnite în rândul persoanelor cu vârste peste 50 de ani, însă uneori pot apărea chiar mai devreme.

Alimente care scad VSH. Cum influențează stilul de viață acest parametru
Alimente care scad VSH. Cum influențează stilul de viață acest parametru

Numeroase analize de sânge reprezintă instrumente cruciale pentru depistarea inflamației în organism, ghidând specialistul pentru a stabili diagnosticul unor afecțiuni.

Alimente care scad bilirubina. Cum ameliorezi icterul prin metode naturale
Alimente care scad bilirubina. Cum ameliorezi icterul prin metode naturale

Tot ceea ce bei și mănânci zilnic are un efect direct asupra ficatului, care are rolul de a metaboliza toate substanțele ce ajung în organism.

Recomandări
Ministrul Educaţiei, prima decizie după anunțarea rezultatelor la Evaluarea Națională. Măsura care îi vizează pe elevi
Ministrul Educaţiei, prima decizie după anunțarea rezultatelor la Evaluarea Națională. Măsura care îi vizează pe elevi

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunțat, miercuri, că ministerul de resort plănuieşte ca evaluarea digitală şi unitară să se facă digital şi la evaluările din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a.

Atenționare de călătorie pentru turiștii care vor să meargă în Grecia. Avertismentul emis de MAE
Atenționare de călătorie pentru turiștii care vor să meargă în Grecia. Avertismentul emis de MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Grecia că potrivit Serviciului elen de Meteorologie, în data de 3 iulie, se vor înregistra temperaturi foarte ridicate.  

Valea Oltului va fi închisă timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Valea Oltului va fi închisă timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti

Circulaţia pe Valea Oltului va fi închisă între 8 iulie şi 9 august, pe perioada zilei, pentru lucrări la autostrada Sibiu - Piteşti, a anunţat, miercuri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă.