A primit o inimă nouă când era la terapie intensivă, iar medicii îi dădeau șanse mici
O inimă cât o viaţă întreagă! Un pacient de 24 de ani din Sălaj a primit, vineri seară, cel mai mare cadou din viaţa lui, în urma unui transplant: o inimă nouă.
Familia unui bărbat din Baia Mare, victimă a unui accident, şi-a dat acordul pentru prelevarea de organe. Intervenţia, făcută la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, este a doua din acest an. Prea puţin, spun însă specialiştii: pe listele de aşteptare sunt mii de pacienţi cu diverse maladii.
În 2018, la doar 23 de ani, Alex a intrat în atenţia cardiologilor. Lucra în străinătate şi a început să nu se simtă bine. Iar când a venit acasă, era deja în stare foarte gravă.
Lavinia Lazăr, soție: "Eram în străinătate şi el s-a umflat foarte tare la burtă şi noi ne-am gândit că are ceva la stomac. Ne-am dus la Cluj şi acolo ne-au zis că are probleme la inimă. La câtva timp i-am montat un defibrillator."
O primă vizită la medic l-a ţintuit pe patul de spital. Atunci a primit şi vestea cutremurătoare: insuficiență cardiacă severă în stare terminală. Singura lui şansă era un transplant de cord.
Angelica Lazăr, mătușă: "A fost şi în Italia la medic, dar el, neştiind limba, nici nu ştia ce se întâmplă cu el acolo. Miercuri seara ne gândeam că nici nu îl mai găsim în viaţă."
Horaţiu Suciu, medic IBCVT Mureş: "Pacientul era internat în terapie intensivă şi cu şanse relativ mici de supravieţuire în absenţa acestui transplant, care a venit ca o mare şansă la viaţă."
Doctor Sorin Pâscan , anestezist IBCVT Mureş: "Era la a treia internare în reanimare în insuficienţă cardiacă."
Salvarea a venit, însă, prin gestul de omenie al familiei unui bărbat de 39 de ani din Baia Mare.
Victimă a unui grav accident, donatorul intrase în moarte cerebrală, iar rudele şi-au dat acordul ca organele lui să fie prelevate.
Inima lui va bate acum în pieptul lui Alex. Rinichii vor ajunge la Cluj, iar plămânii într-o ţară membră a Uniunii Europene, potrivit protocolului încheiat de România cu Eurotransplant.
Intervenţia de transplant de cord a durat mai bine de patru ore. Iar medicii sunt mulţumiţi de evoluţia tânărului:
Socru: "Bucurie mare şi o şansă mare. Ieri am plecat de la el, am ajuns acasă şi aseară ne-a sunat fata. O şansă, un cadou de Paşte."
Este al doilea transplant de cord din România din acest an. Îngrijorător de puţine, spun medicii, în condiţiile în care cel puţin 30 de pacienţi sunt pe lista de aşteptare.
Horaţiu Suciu, medic IBCVT Mureş: ”Sunt multe probleme care afectează transplantul în România, în primul rând numărul redus de donatori."
Următoarele săptămâni, Alex le va petrece pe patul de spital, pentru recuperare. Acasă îl aşteaptă soţia şi fiica lui, de doar un an şi jumătate.