O inimă nouă de la o fată de 20 de ani, care s-a stins în urma unui accident rutier. Cine este pacientul

21-03-2019 18:08

După 3 ani de ani de aşteptare chinuitoare, un bărbat de 39 de ani din Mureş a primit o inimă nouă. Este primul astfel de transplant din acest an.

Salvarea sa a venit de la o fată de numai 20 de ani, care s-a stins în urma unui accident rutier. Ficatul şi rinichii au ajuns la Institutul Fundeni, iar plămânii la ''Spitalul Sfânta Maria''.

Viaţa acestui pacient, jandarm de meserie, s-a schimbat radical de la o răceală care în final i-a afectat grav inima.

DAN BARDOŞI, tatăl pacientului: "Din două virusuri puternice care l-au atacat, s-au făcut tratamente pe parcursul anilor, dar nu au fost suficiente''.

Inimă cea nouă a fost dusă la Târgu Mureş de la Bucureşti cu un elicopter al Ministerului de Interne. Intervenţia a durat 4 ore şi jumătate.

OLGA BARDOŞI, mama pacientului: "Alte şanse n-ar fi avut, să sperăm că totul va fi bine şi mulţumim familiei. E o renaştere."

Acesta este primul transplant de inimă din 2019. Alţi 35 de oameni aşteaptă cu disperare o astfel de şansă.

Se întâmplă asta, spun medicii pentru familiile refuză în general donarea de organe. În acest caz însă, apropiaţii tinerei de 20 de ani care a murit în urma unui accident au acceptat că ficatul, rinichii şi plămânii ei să ajute alte persoane.

Un alt transplant a avut loc în Iaşi. Un bărbat de 60 de ani, cu insuficientă renală, a primit un rinichi de la soţia lui, în vârstă de 58 de ani. Potrivit specialiştilor, cazurile de compatibilitate între soţi sunt de sub 5%.

10 doctori au participat la această operaţie.

Potrivit ANT, 5.607 de bolnavi din toată ţara au nevoie de organe noi. Aproape jumătate au probleme renale şi sunt dependenţi de dializă.


VIDEO PROTVPLUS.RO