O inimă nouă de la o fată de 20 de ani, care s-a stins în urma unui accident rutier. Cine este pacientul


Ultimul update: Joi 21 Martie 2019 19:47
Data publicarii: Joi 21 Martie 2019 18:08
Categorie: Stiri Sanatate

După 3 ani de ani de aşteptare chinuitoare, un bărbat de 39 de ani din Mureş a primit o inimă nouă. Este primul astfel de transplant din acest an.

Salvarea sa a venit de la o fată de numai 20 de ani, care s-a stins în urma unui accident rutier. Ficatul şi rinichii au ajuns la Institutul Fundeni, iar plămânii la ''Spitalul Sfânta Maria''.

Viaţa acestui pacient, jandarm de meserie, s-a schimbat radical de la o răceală care în final i-a afectat grav inima.

DAN BARDOŞI, tatăl pacientului: "Din două virusuri puternice care l-au atacat, s-au făcut tratamente pe parcursul anilor, dar nu au fost suficiente''.

Inimă cea nouă a fost dusă la Târgu Mureş de la Bucureşti cu un elicopter al Ministerului de Interne. Intervenţia a durat 4 ore şi jumătate.

OLGA BARDOŞI, mama pacientului: "Alte şanse n-ar fi avut, să sperăm că totul va fi bine şi mulţumim familiei. E o renaştere."

Acesta este primul transplant de inimă din 2019. Alţi 35 de oameni aşteaptă cu disperare o astfel de şansă.

Se întâmplă asta, spun medicii pentru familiile refuză în general donarea de organe. În acest caz însă, apropiaţii tinerei de 20 de ani care a murit în urma unui accident au acceptat că ficatul, rinichii şi plămânii ei să ajute alte persoane.

Un alt transplant a avut loc în Iaşi. Un bărbat de 60 de ani, cu insuficientă renală, a primit un rinichi de la soţia lui, în vârstă de 58 de ani. Potrivit specialiştilor, cazurile de compatibilitate între soţi sunt de sub 5%.

10 doctori au participat la această operaţie.

Potrivit ANT, 5.607 de bolnavi din toată ţara au nevoie de organe noi. Aproape jumătate au probleme renale şi sunt dependenţi de dializă.

O femeie din Iaşi a decis să-i doneze soţului un rinichi. De ce este unic cazul lor
Decizia luată de familia unei tinere rănite grav într-un accident. A salvat mai multe vieţi
Pacienţii care au nevoie de un transplant pulmonar par condamnaţi la moarte în România
VIDEO PROTVPLUS.RO