Bilanțul medicilor din România, infectați cu Covid-19: „Este inacceptabil. Este incredibil”

×
Codul embed a fost copiat

Institutul Național de Sănătate Publică a dat marți publicității un bilanț îngrijorător al cadrelor medicale infectate cu COVID-19 din România.

Avem deja peste 40 de doctori confirmați pozitiv și 60 de asistenți și infirmieri. De departe, cea mai gravă situație este în Spitalul de Urgență din Suceava, unde procurorii au și deschis un dosar penal, pentru că personalul medical a fost expus. În alte spitale se vorbește tot mai des de lipsa echipamentelor de protecție, iar în acest context, președintele republicii a cerut directorilor de unități medicale, să protejeze personalul, prin toate mijloacele posibile.

În Spitalul de Urgență Suceava, închis încă de luni, 70 de cadre medicale au fost confirmate cu COVID-19.

27 sunt medici, iar restul asistenți și infirmieri, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică.

S-ar fi ajuns aici pentru că anumiți funcționari publici din sistemul medical nu ar fi respectat regulile de prevenire și combatere a bolilor contagioase.

Citește și
Spital Suceava
Posibilă contaminare în masă la Spitalul Județean din Suceava. Parchetul a dispus începerea urmăririi penale
Trump a spus că ar fi bombardat Moscova, dacă războiul din Ucraina ar fi început când el era președintele Americii, scrie Washington Post

Procurorii din Suceava au deschis un dosar penal după ce s-a aflat că cei din conducerea spitalului au solicitat cadrelor medicale să vină, ieri, la serviciu - indiferent dacă erau confirmate sau nu cu COVID-19 ori erau suspecte - iar de aici a rezultat o posibilă contaminare în masă.

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Greșeli s-au făcut și astăzi la Spitalul din Suceava. Zeci de angajați au fost chemați în curtea unității medicale, că să fie testați pentru COVID-19. Au stat câteva ore împreună, la coadă, fără să respecte măcar distanța socială și au fost expuși noului virus.”

Tudor Ciuhodaru, medic primar UPU Spitalul de Neurochirurgie Iași: „Este incredibil și inacceptabil. Viața colegilor mei a fost încă o dată pusă în pericol. Viața colegilor mei trebuie protejată și am văzut o oroare: ni se spune că suntem eroi, dar suntem lăsați la coadă când e vorba de testare."

Pentru felul în care a gestionat situația din Spitalul din Suceava, directorul medical al unității medicale a fost înlocuit din funcție.

Din păcate, în foarte multe unități sanitare din România, cadrele medicale sunt vulnerabile în fața infecției cu noul virus. Se plâng că nu au suficiente echipamente de protecție, că nu există circuite speciale pentru pacienții cu COVID-19, dar și de faptul că unii oameni nu înțeleg să declare că este posibil să aibă boala.

Din acest motiv, sunt deja infectați 103 doctori, asistenți și infirmieri.

Cifra apare în raportările Institutului Național de Sănătate Publică, instituție care centralizează datele trimise din teritoriu de direcțiile de sănătate publică.

Două spitale sunt închise, iar, în țară, mai multe unități medicale au suspendat activitatea în secțiile în care au fost confirmați bolnavi cu COVID-19.

La Spitalul Sfântul Spiridon din Iași s-a închis un etaj al Secției de Gastroenterologie. 16 cadre medicale au fost trimise în izolare, iar pacienții, mutați în alte saloane.

Compartimentul de boli infecțioase al Spitalului din Turda este, de asemenea, închis. Un pacient care a fost confirmat cu noul virus a stat câteva zile internat aici, fără să fie testat, iar până au aflat că are boala, cadrele medicale care au intrat în contact cu el nu s-au protejat.

Criteriile în funcție de care erau testați pacienții în spital au întârziat analizele.

Ovidiu Stănilă, manager Spitalul Turda: „Noi am încercat și am luat legătura cu DSP-ul și cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, existând la un moment dat suspiciunea de potențiala infecție cu Covid. Am fost refuzați, pentru că pacientul nu se înscria în momentul respectiv în definiția de caz."

Cadrele medicale au fost expuse riscului de îmbolnăvire cu COVID-19 și în Spitalul Județean din Arad. Un bărbat de 64 de ani, care a murit luni din cauza infecției, a stat patru zile alături de alți pacienți, iar personalul medical care a intrat în contact cu el nu s-a protejat. Bărbatului i s-a făcut testul de coronavirus doar cu câteva ore înainte de deces.

Cadru medical, Spitalul Județean din Arad: „De când domnul ăsta s-a internat, toți care am lucrat în perioada asta, suntem cu siguranță contaminați. Noi intrăm în contact cu alte persoane, alți bolnavi. Noi poate ducem virusul pe picioare, dar ei nu. O singură mască ni se da dimineața în tură și o singură mască seara. 12 ore purtăm o mască. Intrăm în contact cu bolnavii, care sunt fără imunitate. Suntem conștienți că transmitem și e foarte periculos. Nu știu ce se va întâmpla de acum încolo."

Și cadrele medicale din Spitalul Universitar din Bucureșți reclamă lipsuri. Doi pacienți care au fost inițial internați aici au murit din cauza virusului.

Simona Georgescu, medic Spitalul Universitar din București: „Făceau mișto de mine când le ceream, că oricum o să facem toți și e o răceală."

Într-o videoconferință cu directorii spitalelor, președintele Klaus Iohannis a cerut să fie cumpărate de urgență echipamente de protecție pentru cadrele medicale și să fie protejate cu prioritate, prin toate mijloacele posibile.

Klaus Iohannis, președintele României: „Vă rog să asigurați: Protejarea medicilor și a personalului medical. Faceți tot ce este necesar pentru a le asigura echipamentele. Doi: Testarea personalului medical trebuie s[ constituie o prioritate absolută! Vă spun că sub nicio formă nu trebuie să mai avem situații revoltătoare precum cea de la Spitalul Județean Suceava sau de la Spitalul Gerota. Este imperativă dotarea de urgență cu echipamente de protecție și dezinfectanți necesari: achiziția unui număr corespunzător de măști de protecție, combinezoane, mănuși, echipamente medicale și substanțe dezinfectante. Vă rog foarte mult să identificați toate sursele de achiziție!"

În România, până acum, 12 spitale au fost desemnate să trateze exclusiv pacienți cu Covid-19.

În celelalte unități medicale, unde vor ajunge pacienți infectați cu noul virus, locurile unde vor fi tratați aceștia trebuie izolate de compartimentele unde sunt internați cei cu alte boli.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Gică Popescu explică de ce nu l-a chemat pe Ionel Ganea la meciul Generației de Aur: "Dacă am greșit, îmi cer scuze"
Gică Popescu explică de ce nu l-a chemat pe Ionel Ganea la meciul Generației de Aur: "Dacă am greșit, îmi cer scuze"
Citește și...
Medic din Suceava, despre coronavirus: ”E Satana, e ceva de pe altă lume. Stați acasă, nu e o glumă”
Medic din Suceava, despre coronavirus: ”E Satana, e ceva de pe altă lume. Stați acasă, nu e o glumă”

Sora unei doctorițe din Suceava a postat un mesaj disperat pe Facebook, în care vorbește despre ”situația este strigătoare la cer” din spitalul în care peste 70 de cadre medicale au fost infectate cu coronavirus.

Posibilă contaminare în masă la Spitalul Județean din Suceava. Parchetul a dispus începerea urmăririi penale
Posibilă contaminare în masă la Spitalul Județean din Suceava. Parchetul a dispus începerea urmăririi penale

Posibilă contaminare în masă la Suceava, unde medicii au fost obligați să meargă în continuare la spital și să trateze pacienți, deși mulți erau confirmați cu coronavirus sau suspecți de infectare.

Recomandări
Meteorologii au emis un nou Cod galben de ploi torențiale şi grindină, valabil în 15 județe. Care sunt zonele vizate | HARTĂ
Meteorologii au emis un nou Cod galben de ploi torențiale şi grindină, valabil în 15 județe. Care sunt zonele vizate | HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi dimineață, o nouă atenţionare Cod galben de ploi torențiale şi grindină, valabilă până joi noapte în mai multe județe din țară.

Verișorul Raisei a înjunghiat-o de mai multe ori și a strangulat-o cu o funie. Filmul tragediei din Dolj
Verișorul Raisei a înjunghiat-o de mai multe ori și a strangulat-o cu o funie. Filmul tragediei din Dolj

Moartea Raisei, fetița de 2 ani din Dolj, găsită fără viață după ce a fost căutată 24 de ore, a fost una violentă şi s-a datorat hemoragiei interne şi externe, dar şi asfixiei mecanice prin strangulare.  

Guvernul finanțează „Rabla pentru tractoare”. Micii fermieri pot obține un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro
Guvernul finanțează „Rabla pentru tractoare”. Micii fermieri pot obține un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, în şedinţa Executivului, că în premieră Guvernul finanţează prin Fondul pentru mediu, programul „Rabla pentru tractoare”.