Al 10-lea caz de deces din cauza virusului gripal de tip A. Epidemie în Bulgaria
Sunt 10 oameni ucişi de virusul gripal, după ce rezultatele de laborator au confirmat miercuri al 10-lea caz. Decesul a avut loc tot în judeţul Arad, în 14 ianuarie.
Bărbatul a fost confirmat cu virus gripal tip A, subtip H3, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinat antigripal.
A 10-a victimă a gripei este un bărbat de 40 de ani din Arad. Au trecut 10 zile de la momentul internării până când a ajuns la terapie intensivă în stare gravă, apoi inima i s-a oprit. Evoluţia bolii a fost un agresivă mai ales că pacientul suferea şi de alte afecţiuni.
Daniela Cârnațu, purtător de cuvânt DSP Arad: ”Avea o patologie asociată, obezitate importantă. O atentă supraveghere medicală sau o prezentare mai rapidă la medic creşte şansa că boala să evolueze spre vindecare.”
Boala cronică, obezitatea slăbeşte inima şi plămânii şi poate duce la apariţia altor afecţiuni, cum ar fi diabetul. În acest context, sistemul imunitar al victimei era deja scăzut, iar apariţia gripei a fost fatală.
Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist: "Dacă gripa ajunge la o astfel de persoană, complicaţiile respiratorii apar mai repede şi infecţia severă. Complicaţii pulmonare în prima fază, dar în final orice organ poate să fie afectat, uşor uşor se ajunge la o degringoladă, practic întregul organism e prins de infecţia cu virusul gripal.''
Acesta ajunge în organism pe căile respiratorii şi se localizează iniţial în plămâni. Apoi sunt şanse mari să ducă la o formă de gripă severă, dacă dă peste un sistem imunitar scăzut, cum pot avea pacienţii care suferă de boli cronice: astm, diabet, afecţiuni pulmonare, cardiace, hepatice sau cancer. Asta înseamnă că virusul se poate extinde în tot organismul, ajungând la infecţie generalizată. În acel moment orice organ poate fi afectat şi poate să cedeze, spun medicii.
Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru: „Complicatii care pun viaţa în pericol sunt cele pulmonare şi cele neurologice: convulsii, encefalită, comă la adulţi, boli pneumonice la copilul mic.''
Din această cauză, persoanele cu boli cronice intră în categoria de risc mai mare, alături de copii, bătrâni şi femei însărcinate. În cazul lor vaccinarea este gratuită şi până acum puţin peste un milion dintre aceşti pacienţi s-au imunizat.
Medicii spun că vaccinarea este la fel de importantă şi în cazul celor care nu au afecţiuni diagnosticate şi se ştiu sănătoşi. Cum este cazul tânărului de 33 de ani din Arad, răpus de virusul gripal săptămâna trecută.
Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist: ''E vorba de cum răspunde organismul. Dacă avem o imunitate mai slabă sunt şanse să răspundem prost şi apar complicaţii respiratorii, insuficiență respiratorie, celelate complicaţii şi ajungem la deces.''
Din cauza numărului mare de îmbolnăviri cu gripă sau alte viroze respiratorii, în spitalele din toată ţara a fost limitat accesul vizitatorilor.
Sorina Pintea, ministrul sănătăţii: ”Nu putem vb de epidemie în România, cel mult izolat de o circulaţie mai intensă a virusului gripal.''
În schimb în Bulgaria, autorităţile au declarat epidemie în cinci regiuni, cea mai gravă situaţie fiind la Silistra, la graniţa cu noi peste Dunăre. La bulgari, gripa nu a făcut nici o victimă, însă rata răspândirii virusului este mult mai mare. În zonele cu epidemie sunt înregistraţi în medie 200 de pacieni la 10.000 de locuitori.
Bulgarii au închis peste 300 de şcoli şi grădiniţe şi continuă vaccinarea populaţiei.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!