Școli din care lipsesc apa și săpunul în plin sezon de gripă. Recomandările medicilor

×
Codul embed a fost copiat

Şcolile au început sub semnul gripei, cu măsuri speciale. Autorităţile încearcă să limiteze numărul de îmbolnăviri, după ce șapte oameni au murit şi s-au înregistrat peste 50.000 de cazuri de viroze respiratorii la nivel naţional.

Elevii au fost verificaţi la cabinetul medical şi trimişi acasă, dacă aveau semne de boală. Însă, în multe instituţii lipsesc lucruri elementare pentru combaterea gripei, cum ar fi săpunul şi apa. Medicii le recomandă părinţilor să-i înveţe pe cei mici să se spele corect pe mâini, ca să ţină microbii departe.

Elevii din învăţământul primar şi de la gimnaziu au trecut luni pe la triaj, în cabinetele medicale din şcoli. Controlul se face de obicei după vacanțe.

Iar la grădiniţe şi creşe, regulile sunt şi mai stricte: acesta ar trebui făcut zilnic.

Dacă medicii constată simptome de viroză respiratorie, cum ar fi durere în gât, ochi roşii şi, mai ales febră, sunt obligaţi să anunţe conducerea şcolii, iar aceasta să trimită elevii acasă.

Citește și
Profesoara moarta
Povestea profesoarei care a murit ca să salveze o fetiță de 6 ani
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Din cauza răcelii sau a gripei, unii copii nu au venit la şcoală. Alţii au învins boala cât au fost în vacanţă.

"Am avut febră şi temperatura 41. Mama mea a fost asistentă medicală şi a ştiut ce trebuie să îmi facă şi mi-a pus comprese cu oţet”, explică un elev.

Iar unele şcoli au luat măsuri suplimentare. De exemplu, odorizante montate în sălile de curs şi pe holuri, care conţin şi soluţie dezinfectantă pentru purificarea aerului, dar şi nişte lămpi cu raze ultraviolete, care ajuta la distrugerea virusului din aer.

Dana Voinea, directorul Şcolii ”Sfinţii Voievozi”: "Are un sistem prin care se reciclează aerul din încăpere, noi le pornim seara, de la ora 6:00, până dimineaţă, astfel încât în încăpere aerul să fie cât mai curat."

Medicii îi sfătuiesc pe părinţi să îi hrănească pe copii cu fructe şi legume proaspete şi să-i înveţe să se spele pe mâini, pentru a preveni răceală sau gripă.

Roxana Sfrent - Cornăteanu, medic: ”Copiii trebuie să ştie să se spele pe mâini după ce au pus mâna la gura pentru tuse, pentru strănut şi după ce şi-au suflat nasul într-un şerveţel pe care îl aruncă. Trebuie respectate cu stricteţe măsurile de igienă, unghiile curăţate şi tăiate foarte scurt."

Însă puţini copii şi chiar şi adulţi ştiu să se spele corect pe mâini, astfel încât să îndepărteze cu adevărat microbii, spun medicii.

Dar săpunul sau dezinfectantul de mâini, atât de importante, lipsesc din multe şcoli, spitale şi alte instituţii ale statului.

În cazul unităţilor şcolare, primăriile sunt cele care trebuie să asigure aceste produse. În realitate, în multe cazuri, asociaţiile de părinţi plătesc pentru ele. În plus, peste 2000 de scoli din România au încă WC-uri în curte.

Roxana Sfrent - Cornăteanu, medic: ”Școala poate să ne sprijine în a asigura lucrurile de bază: săpun, apă caldă. În plus, evident că se va acorda o atenţie deosebită aerisirii sălilor de clasă, curăţeniei."

Medicii le recomanda copiilor şi adulţilor să nu meargă la şcoală sau la serviciu dacă apar simptome de răceală şi gripă, ci să se prezinte la doctorul de familie. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Elevii și preșcolarii se întorc astăzi la cursuri. Când vor avea următoarea vacanță
Elevii și preșcolarii se întorc astăzi la cursuri. Când vor avea următoarea vacanță

Elevii și copiii de grădiniță se întorc, luni, la ore din vacanța de iarnă, care a durat trei săptămâni. La începutul lunii februarie, ei vor avea din nou o vacanţă de o săptămână, cea intersemestrială.

Povestea profesoarei care a murit ca să salveze o fetiță de 6 ani
Povestea profesoarei care a murit ca să salveze o fetiță de 6 ani

Dawin Croke, profesoară și mamă a doi copii, și-a dat viața ca să salveze o fetiță de șase ani, în pericol să fie lovită de o mașină. Tragedia a avut loc în apropiere de Școala Națională St. Crona in Dungloe, Irlanda.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.