8.000 de bolnavi, îngrijiți de 2 medici, la un spital din Botoșani
Dotările slabe, infrastructura și lipsa unei locuințe de serviciu îi determină pe doctori să-și caute slujbe în alte județe, spun reprezentanții unității medicale.
Este situația critică din câteva secții ale Spitalului Județean Botoșani. Peste 8.000 de bolnavi sunt în grijă a... doi medici.
În secția de Oncologie, din cadrul spitalului județean Botoșani, lucrează doar doi medici. Pe lângă pacienții internați aici, specialiștii fac programări și pentru consultații în Policlinică și așa ajung să aibă grijă de peste 8.000 de bolnavi.
Femeie: "Eu am fost la cardiologie în februarie și am fost programată pentru acum, pe 27."
Femeie: "E o singură doctoriță și în policlinică și în spital și satisface greu și una și alta. A fost o urgență și a trebuit să îi lase pe cei din policlinică."
Medic Mirela Movanu, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Botoșani: "Colega mea este în concediu medical, dar se va întoarce.
Reporter: Faceți față?
Medic Mirela Movanu, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Botoșani: Încerc să fiu cât mai organizată și în felul asta încerc să acopăr cât mai mult. Sincer, mi-aș dori să vorbesc mai mult cu pacienții însă… O fac scurt, concis."
De cele mai multe ori, asistenții sunt nevoiți să preia din sarcinile medicilor.
Medic Mirela Movanu, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Botoșani: "Ei îmi spun ce probleme apar. Deci îmi zic din stare are tensiunea cutare, pulsul atât…"
Scenele se repetă și la unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Pediatrie. Din cei 8 medici, câți ar trebui să fie potrivit organigramei, sunt doar 4, iar dintre aceștia 2 sunt în concediu de creștere a copilului. În loc să fie acoperit acest deficit….
Medic Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Botoșani: "Conducerea spitalului a solicitat modificarea structurii secției prin reducerea cu 5 paturi pe Ortopedie și 5 paturi pe Chirurgie Pediatrică."
Constantin Didi Moșneguțu, președinte al Colegiului Medicilor: "Nu salariul e pe primul loc, ci birocrația, dotarea spitalelor."
Conducerea unității spune că, în viitorul apropiat, va oferi locuințe de serviciu medicilor care vor veni, din alte zone ale țării, să lucreze la Spitalul Județean din Botoșani.