Spitalele private, nevoite să crească salariile după măririle de la stat. Pacienții, primii afectați

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Majorarea salariilor în spitalele de stat creează o presiune uriașă în sistemul privat. Ca să nu-și piardă angajații atrași de veniturile mai mari, managerii se văd nevoiți să crească și ei salariile.

Dar ca să aibă de unde să plătească, trebuie să mărească tarifele serviciilor medicale. Iar cei care vor suporta în final aceste măriri sunt tot pacienții.

Într-un spital privat din Braşov, declarat de o comisie internaţională cel mai curat din Europa, o asistentă de la ATI câştiga 4.200 de lei. Acelaşi post, într-un spital de stat se plăteşte, de la 1 martie, cu 5.500 de lei net.

Ca să nu îşi piardă angajaţii, tentaţi să plece la stat, managerul de la privat trebuie să crească şi el salariile. Pentru a face rost de bani, va lua mai mult de la pacienţi.

Camelia Șamotă, manager spital privat: "Vor simţi o mică creştere a tarifelor, noi am estimat-o undeva la 5 la sută. Cel mai mult vor resimţi pacienţii ocologici, pacienţii cu boli cronice."

Mulţi pacienţi spun că prefera clinicile private, pentru că sunt mai curate şi mai dotate decât cele de stat.

"Am fost săptămâna trecută internat la spitalul de recuperare din Iaşi şi condiţii erau ca acum 30 de ani. Nu era nicio îmbunătăţire", spune un pacient.

Radu Mitrea, manager clinică privată: "Poţi să îi dai unui medic 10.0000 de euro pe lună şi să nu aibă cu ce să lucreze. Actul medical n-o să se îmbunătăţească cu nimic. Din contră. Din punctul meu de vedere, va scădea calitatea actului medical."

Totuşi, sunt şi angajaţi care nu s-ar mai întoarce la stat, chiar dacă salariile sunt mai mari.

Dorina Cotinghiu, asistentă într-un spital privat: "La stat, aceleaşi lipsuri vor fi. Chiar dacă se va ridica salariul, pacienţii vor sta tot în mizerie, colcăie mizeria... lenjerii pe pat nu, medicaţie nu, confort, nu!"

Bianca Toader, asistentă într-un spital privat: "Punem şi sănătatea pe primul loc, nu numai câţiva leuţi la salariu. Că degeaba avem ceva bani în plus şi ne trezim că ducem acasă tot felul de bacterii şi infecţii."

De la 1 martie, un chirurg cu vechime de până la 15 ani primeşte 9.967 de lei, în mână. Cu tot cu gărzi, poate câştiga până la 12.000 de lei. Medicii de la Terapie Intensivă sau Primiri Urgențe au sporuri mai mari şi pot ajunge şi la 18.000 de lei pe lună.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO