6.000 de absolventi de Medicina au dat examenul de rezidentiat. Ce modificari exista si care sunt noile specializari
Peste 6 mii de absolventi ai facultatilor de medicina au sustinut duminica examenul de rezidentiat.
Aproape dublu fata de posturile diponibile in sistemul romanesc de sanatate. Si cu toate ca pregatim an de an mii de doctori, din spitale noastre lipseste cel putin un sfert din personalul medical. Si asta pentru ca, la finalul studiilor, tinerii aleg sa plece in strainatate, unde au conditii mai bune si salarii mai mari.
Dupa ce a lucrat mai multi ani ca economist, Sorin s-a apucat de medicina. Acum a terminat facultatea si isi doreste sa se specializeze in cardiologie. Stie ca in Romania e nevoie de medici buni, insa nu exclude nici varianta de a lucra in strainatate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sorin Leonte: ''Este inadmisibil ca intr-un spital de urgenta sa nu poti face un CT sau un RMN sau o banala rdiografie pt ca nu ai medic specialist. Eu imi dorec cardiologie, dar in CT unde vreau eu sunt prea putine locuri. Ce o sa fie peste 4-5 ani e prematur sa spun acum''
Pe de alta parte, Cezar spune ca daca va lua rezidentiatul va ramane sa lucreze in tara.
Cezar Luca: E mai de suflet asa sa-ti trateze pacientii tai, pacientii romani, nu sa te duci sa tratezi pacientii altei tari''
Putini sunt insa cei care gandesc asa. Peste 11.000 de medici ne-au plecat in ultimii ani, iar cel mai mare deficit este in zonele rurale.
Presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti: ''Un sfert din populatia tarii nu are acces la serviile de sanatate, ingrosam randurile specialitsilor din Europa de vest, Sua, Canada...''
prof dr. Ionel Sinesc, rectorul UMF Carol Davila: Daca isi doresc performante in viata profesionala, recunoastre din partea societatii, cercetare, multumire personala si financiara pt ei si fam lor d..daca nu gasesc aici din pacate se uita in alte parti si isi gasesc multumirea in alta parte''
Examenul de rezidentiat a venit in acest an cu o serie de modificari.
O noutate importanta a acestui rezidentiat o reprezinta faptul ca au fost create noi specialitati dedicate medicilor care vor sa trateze copiii grav bolnavi. Printre acestea sunt oncologie și hematologie pediatrică, cardiologie si pneumologie pediatrică. Prima generatie de specialisti va termina cursurile peste 5 ani.
O alta modificare presupune majorarea duratei de pregatire pentru anumite specialitati, in asa fel incat programa sa fie adusa la standarde europene.
Astfel, cei care vor alege cardiologia, chirurgia toracica, endocrinologia sau geriatria vor studia un an in plus. Iar, pentru medicina dentara s-a infiintat specialitatea de pedodontie, cu o durata de pregatire de 3 ani.
6091 de absolventi de medicina s-au inscris la concurs, pentru 3843 de locuri.