Guvernul a aprobat ordonata de urgenta privind modul in care vor fi angajati managerii de spitale. Care sunt noile criterii

Ultima actualizare: 20-11-2016 07:23
vlad voiculescu

Guvernul schimba regulile in sanatate si incearca sa desfiinteze nepotismul.

Managerii de spitale vor fi angajati dupa criterii noi, care au fost aprobate intr-o sedinta de guvern.

Astfel, in timpul programului, sefii trebuie sa se dedice exclusiv activitatilor de organizare a unitatilor sanitare si nu au voie sa angajeze in spital, intr-o functie de conducere, o ruda apropiata.

Mai mult, pentru aceste posturi, vor putea candida de acum si alti profesionisti, care nu au studii medicale.

Oricine este pregatit sa fie managerul unui spital va putea da concurs pentru ocuparea functiei. Pana acum, doar profesorii universitari sau medicii primari puteau fi directori.

Vlad Voiculescu: ''Daca voiam sa aducem un manager de la un spital din strainatate de genul AKH, nu puteam, pentru ca nu e nici medic primar, nici profesor universitar, reprezentantii pacientilor vor face parte din comisia de concurs pentru ocuparea posturilor.''


Potrivit ordonantei, care a fost adoptata de guvern, sefii de sectie, sefii de laborator sau directorii medicali vor fi alesi prin concurs. Decizia este insa contestata de reprezentantii Asociatiei Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania.

prof. dr. IONEL SINESCU: "Deci, daca esti sef de sectie clinica, iti asumi toata responsabilitatea diagnosticului, a tratamentului si a rezultatelor tratamentului bolnavilor internati in sectia clinica respectiva. Ori, la aceasta pozitie nu pot ajunge decat cei care au o practica si-o experienta de multi ani de zile."

Noul text de lege incearca sa opreasca nepotismul in spitale. Rudele pana la gradul patru ale directorului de spital nu pot ocupa posturi de conducere in acelasi loc. Iar firmele fiilor, matusilor sau cumnatilor nu mai pot face afaceri cu spitalul.

Vlad Voiculescu: Pentru ca dorim sa evitam conflictele de interese, si sa scadem si mai mult increderea omului, exsitand riscul avantajarii a unor furnoiziri in relatia cu spitalul

Premierul Dacian Ciolos a declarat ca actul normativ urmareste profesionalizarea managerilor de spitale.

Dancian Ciolos: ''E important sa avem un management profesionist care sa-si asume o buna gestionare a spitalelor''

Ordonanta de Guvern va intra in vigoare dupa publicarea ei in monitorul oficial.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO