Sistemul de Sanatate, lovit de un nou scandal. De ce nu se pot face operatii la Centrul de Transplant de Plamani Sf. Maria

Ultima actualizare: 20-11-2016 07:23

Un nou scandal a izbucnit in sistemul de sanatate.

Ministrul Vlad Voiculescu sustine ca exista suspiciuni ca Centrul de Transplant de Plamani de la spitalul Sfanta Maria ar fi fost acreditat sub presiune politica si ca nu isi va da acordul pentru ca acolo sa aiba loc astfel de operatii inainte de o noua verificare.

De cealalta parte managerul spitalului spune ca toate autorizatiile sunt in regula, iar echipa medicala a fost pregatita in cea mai buna clinica de specialitate de la Hanovra. Totodata ii reproseaza Ministrului Sanatatii ca un pacient a murit pe lista de asteptare din cauza faptului ca nu a decontat interventia chirurgicala.

La 8 luni de la acreditarea centrului de transplant de plamani de la spitalul Sf. Maria, Ministrul Sanatatii spune ca unitatea sanitara nu indeplineste toate conditiile pentru ca acolo sa se poata face astfel de interventii chirurgicale. Iar toata documentatia in vederea acreditarii ar fi intocmit-o un asistent medical de la Timisoara.

Vlad Voiculescu: ''Dupa ce a fost acreditat spitalul a constatat ca nu poate avea grija de pacienti dupa transplant pentru ca nu are un compartiment de pneumologie. Nu poti face un transplant daca nu ai unde sa ingrijesti pacientul dupa operatie, am solicitat suplimentarea structurii organizatorice.''

Ministrul Sanatatii spune ca reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant au cerut o noua verificare a centrului. Si atat timp cat nu sunt indeplinite toate conditiile, nu va da aprobare pentru operatii.

Conducerea spitalului se apara. Centrul putea functiona inca din luna martie, spune managerul, iar echipa medicala a fost pregatita in strainatate.

Dr Narcis Copca: ''Colectivul este creat, este creatia clinicii din Hanovra aflata la concurenta dar mult deasupra clinica din Viena, e creat dupa modelul in care clinica din Hanovra a creat multe clinici in Europa de est.''

Managerul spitalului il acuza pe Ministrul Sanatatii ca un om a murit din cauza faptului ca nu a beneficiat de transplantul de plamani.

Dr. Narcis Copica: ''Ceea ce incearca acum este sa retraga daca nu a si facut-o pana in acest moment, prin forta ilegal, acreditarea Spitalului clinic Sfanta Maria, pentru transplant pulmonar , crezand ca asa va spala, va sterge decesul unui om si posibilul deces a celorlati pacienti aflati pe lista de transplant.''

Ministrul Sanatatii a trimis corpul de control la spitalul Sf. Maria si spune ca va autoriza operatiile de transplant doar daca raportul va fi unul fara probleme.

Intre timp, bolnavii care au nevoie de transplant de plamani sunt trimisi la Viena, unde o operatie costa statul roman 120 de mii de euro. Joi a fost reinnoita conventia cu Agentia Europeana de Transplant, care expirase in luna septembrie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO