25 de morți de gripă, iar ce e mai rău de abia urmează. Cum ne putem proteja
25, acesta este numărul oficial al celor răpuşi de gripă, dar chiar şi aşa, în România nu este declarată deocamdată epidemie. Autorităţile estimează însă că vârful sezonului de îmbolnăviri se apropie, aşa că cer restricţionarea accesului în spitale.
Măsuri suplimentare sunt luate inclusiv în şcoli şi grădiniţe, de unde copiii bolnavi sunt trimişi acasă. Conducerea spitalului din Târgu Jiu a înăsprit condiţiile de acces şi a luat măsuri suplimentare de dezinfecţie.
Aici a fost înregistrată una dintre ultimele victime ale virusului gripal: o femeie, în vârstă de 51 de ani, care nu a mai reuşit să lupte pentru viaţa ei pentru că avea și alte boli.
Dr. Ramona Oprea - purtător de cuvânt SJU Târgu Jiu: Era cu sindrom anemic, pacientă diabetică, cardiacă. S-a constatat în urma decesului prezența virsului gripal, starea pacientei s-a înrăutăţit dat fiind că suferea şi de alte boli grave.
Măsuri suplimentare împotriva răspândirii virusului gripă se iau şi în unităţile de învăţământ. La o grădiniţă din Buzău, şase copii dintr- o grupă au fost diagnosticaţi ca fiind puratori de gripă.
Cristina Ungureanu - director executiv DSP Buzău: Cei care se află cu stări febrile, care acuză ştiu eu dureri de cap şi alte simptome specifice gripei este recomandat părinţilor să-i ţină acasă nu să-i aducă în colectivitate.
Toate unităţile de învăţământ fac triajul elevilor, iar dacă este nevoie părinţii sunt chemaţi să îşi ia copiii acasă.
Simina Oncete: Se insistă la orele de consiliere pe această parte de igienă, fiecare copil are la el şerveţele umede.
În acelaşi timp, în spitale doctorii fac zilnic sute de teste de gripă.
"Pentru virusul gripal, recolta se face naso-farinagian, se introduce prin cavitatea nazală pe o distanţă de aproximativ 5 cm"
Dr. Mihnea Hurmuzache, director medical Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: Ne-am dori cazurile mai simple care pot fi rezolvate la nivelul medicinei de familie să nu mai ajungă la Spitalul de Boli Infecţioase pentru un consult.
Confirmarea exactă a infecţiei cu virusul gripal se face în laboratoarele Institutului Catacuzino.
Prof. dr. Mircea Ioan Popă, director adjunct ştiinţific Inst. Cantacuzino: Laboratorul în momentul de faţă lucrează la foc continuu. Analizele de acest tip pun în evidenţă o structură genetică a viruslui de tip gripal. Se poate stabili apoi şi tipul lui şi asta e important pt a vedea dacă sunt cuprinse în vaccin.
Virusul gripal este unul dintre cele mai contagioase, spun doctorii.
Este suficient să folosiţi acelaşi telefon cu un coleg bolnav. De exemplu acesta strănută şi îşi acoperă mâna cu palma, apoi ia recepetorul. Virsusul s-a transmit pe obiectul pe care o să-l utilizaţi dumneavoastră.
Medicii confirmă că un astfel de virus rezistă pe suprafeţe chiar şi 24 de ore. Pentru a nu vă îmbolnăvi trebuie să vă spălaţi cât mai des pe mâini şi să dezinfectaţi obiectele din jur.
Perioada de incubaţie a virusului gripal este de 2 până la 4 zile.
Este momentul în care acesta se multiplică în celule. Apar durerile de cap, febra foarte mare, secreţii nazale, frisoane.
Toate astea sunt de fapt încercări ale sistemului imunitar de a lupta cu virusul, pe care, cu tratamente antivirale, reuşeşte de cele mai multe ori să îl învingă.