15% din legumele si 29% din fructele romanesti contin urme de pesticide periculoase. Cum ne protejam
10 la suta din pesticidele aflate pe piata romaneasca sunt contrafacute, iar unele contin chiar substante extrem de periculoase, interzise de ani buni pe piata europeana.
Fermierii le cumpara pentru ca sunt mai ieftine, fara sa se gandeasca la ce otravuri ajung in farfuriile noastre.
Autoritatile au demascat mai multe retele care aduceau pesticide contrafacute din Asia.
Majoritatea pesticidelor contrafacute provin din Asia. Cea mai recenta captura a politiei romane a fost facuta in portul Constanta.
Aici au ajuns doua tone de fulminat de aluminiu, o substanta folosita in depozite de cereale, impotriva mucegaiului.
Produsul, interzis in Uniunea Europeana, a fost adus din India in Spania, iar de acolo la fermierii din Romania. Fermierii sunt victime si au fost inselati de traficanti. Acestia au vandut la pret mic substante periculoase in ambalajele unor pesticide legale.
"Sunt foarte periculosi prin ceea ce pun pe piata. Sigur ca pe ei nu-i intereseaza consecintele, ci ii intereseaza doar sa obtina venituri imediate si foarte mari", spune comisarul Daniel Ghiultu, sef serviciu substante periculoase
Si cei de cei care vand pentru ca aceste substante, neomologate in Uniunea Europeana, sunt preferate de tarani pentru ca sint mei ieftine acesti ajung de cele mai multe ori pe culturile taranilor, iar de aici in alimentele pe care noi le consumam si reprezinta un adevarat pericol.
"Cel mai adesea sunt afectate ficatul si rinichiul. De la modificari minore pana la aparitia cancerului. Afecteza si sistemul nostru hormonal si pot sa stea la originea obezitatii", spune nutritionistul Corina Zugravu.
In afara de fulminatul de aluminiu, autoritatile au descoperit fungicid si insecticid din China la fel de periculoase care au ajuns la fermieri din 7 judete din tara.
In afara de fulminatul de aluminiu, autoritatile au descoperit fungicid si insecticid din China la fel de periculoase care au ajuns la fermieri din 7 judete din tara.
Analizele de laborator arata ca 15 la suta din legumele romanesti si 29 la suta din fructe au reziduri de substante periculoase.
Pentru a ne apara de aceste reziduri, specialistii ne sfatuiesc sa spalam cat mai bine fructele si legumele.