1000 de romani se imbolnavesc anual de cea mai dura forma de cancer de piele. Testul care poate depista melanomul
Vara este abia la inceput si ne asteapta multe zile teribile in care vom umba prin soare. Fiti foarte atenti cat va expuneti radiatiilor pentru ca acesta este sezonul in care, fara sa va dati seama, va puteti alege cu o boala cumplita.
Saptamana aceasta nivelul de ultraviolete a atins pragul maxim, 9 din 9, iar melanomul, cea mai dura forma a cancerului de piele, poate aparea in urma unei expuneri in miezul zilei.
Fara sa se gandeasca la consecinte, multi oameni se expun la soare in mijlocul zilei. Dincolo de disconfortul termic nivelul radiatiilor ultraviolete este foarte ridicat.
Femeie: Crema de protectie daca este destul de puternica faca fata totusi
Reporter: Dar nu e bine sa stati la ora asta?
Femeie: Am acoperit alunitele
Nu este suficient. Medicii atrag atentia asupra faptului ca numarul bolnavilor de melanom este in crestere si din pacate maladia grava este depistata mult prea tarziu.
Statisticile arata ca 1 din 100 de oameni fac melanom la un moment dat in viata. in Romania 1160 de oameni se imbolnavesc anual si 350 mor. Si asta din cauza faptului ca romani merg mult prea tarziu la medic.
Catalin Costovici, medic primar oncolog: ''Romanii vin la control doar daca ii supara ceva. In momentul in care apare o umflatura, abia atunci se prezinta la medic "
Asa se face ca daca la nivel mondial melanomul are o rata de vindecare de peste 95 %, in Romania rata de supravietuire de peste 5 ani nu depaseste 10%.
Adrian este unul dintre putinii pacienti care merg la un control preventiv.
Adrian, pacient: ''Ma ingrijorau alunite care au aparut ca urmare a expunerii prelungite la soare si mi-au ridicat un semn de intrebare, nu stiam daca sunt un pericol''
Consultul l-a linisit. Alunitele sunt cele care te pot avertiza ca ceva este in neregula.
Roxana Nedelcu, medic dermatologlog: " Vorbim despre o alunita cu diametrul peste 6 mm, cu asimetrie, cu mai multe tipuri de culori de la maro inchis pana la maro deschis, negru, rosiatic, albatsrui.
Caracteristicile insa nu se vad intotdeauna cu ochiul liber.
Dan Cimpoieru, avocat APBC: ''Autoritatile au datoria de a face campanii de a-i incuraja pe oameni sa mearga la medic. E mai ieftin sa previi decat sa tratezi...''
Cei care vor sa fie linistiti pot merge in parcul Tineretului unde medicii fac dermatoscopii gratuite pana luni, in cadrul campaniei ''Un viitor fara pata''.
Sursa: Pro TV
Etichete: melanom, cancer de piele, radiatii, alunite,
Dată publicare:
23-06-2016 18:58