Ce se intampla daca aveti mai mult de 11 alunite pe bratul drept. "Este un indiciu solid"

19-10-2015 14:18


alunite pe umar

Suna ca o superstitie, dar este o descoperire absolut reala a cercetatorilor britanici.

Persoanele care au peste 11 alunite pe bratul drept ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta un cancer de piele, potrivit unui studiu publicat luni si citat de Agerpres. Numararea alunitelor de pe brat ar putea fi un bun indiciu al numarului total de alunite pe care o persoana le are pe intregul corp, potrivit studiului realizat de expertii de la King's College din Londra si publicat de revista 'British Journal of Dermatology'. Persoanele care au peste o suta de alunite repartizate pe intreg corpul au un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta o asftel de boala.

Se stie ca intre 20 si 40 la suta din melanoame se dezvolta pornind de la numarul de alunite deja existent, iar faptul ca o persoana are peste o suta de alunite este "un indiciu solid". Expertii sunt de parere ca pot folosi acest indiciu pentru a-i identifica pe indivizii predispusi sa dezvolte acest tip de cancer.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, ei au studiat tipul de piele la un grup de peste 3.000 de femei gemene timp de opt ani. Dupa ce au repetat observatia asupra unui grup mai restrans, de 400 de barbati si femei cu melanom, ei au descoperit o metoda rapida si usoara de a estima riscul de a suferi cancer de piele.

Expertii au descoperit ca femeile care aveau mai mult de sapte alunite pe bratul drept, riscau de noua ori mai mult sa aiba peste 50 de alunite pe corp. Dintre aceste femei, cele cu mai mult de 11 alunite pe bratul drept erau mai predispuse sa aiba peste o suta pe intreg corpul si, prin urmare, riscau mai mult sa dezvolte un melanom.

Veronique Bataille, dermatolog si coautoare a studiului, a declarat ca daca o pacienta viziteaza medicul pentru ca este preocupata de forma anormala a unei alunite, numarul alunitelor de pe bratul drept "ar putea da semnalul de alarma" si arata ca trebuie examinata cat mai repede posibil de un specialist.
 

Sursa: Agerpres