Cel mai agresiv tip de cancer poate fi evitat cu un simplu control dermatologic. Ce trebuie sa stim despre melanom

04-03-2015 09:15


Nu ne deranjeza ca pe suprafata pielii avem diverse tumori, pe care le numim, popular, alunite. Medicii spun ca pacientii se gandesc de doua ori inainte sa si le excizeze.

Formatiunile sunt compuse din pigmenti. In acestia se dezvolta cel mai agresiv cancer dintre toate tipurile cunoscute.

Se numeste educatie precoce, iar in ea se regaseste si graficul controalelor anuale. Asa cum mergeti cu cel mic la medicul de familie sau la pediatru, tot asa trebuie vazut de un dermatolog. Pielea este expusa la toti factorii agresivi din mediu.

"Daca parintele sau medicul de familie constata ca acel copil are pete pigneta, mai maronii, sau pete decolorate sau pete rosii sau orice tip de leziune, este bine sa fie apreciat de catre dermatolog", a spus dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog.

Petele de pe suprafata pielii pot sa nu aiba nici o semnificatie medicala. Pe de alta parte, e posibil sa faca parte din sindroame genetice sau sa insoteasca procese maligne in alte parti ale organismului. Din aceste motive, necesita control medical, chiar daca nu dor si nici nu deranjeaza.

In copilarie si in adolescenta apar cele mai multe asa numite alunite.

"Mai exista o perioada de exprimare a leziunilor intre 30 si 40 de ani, dar transformarea lor in neoplazie nu are niciun grafic, se poate intampla ca o leziune, sa nu fi in regula la copil sau la batranete", a spus dr. Luminita Marinescu.

In pigmentul leziunilor poate aparea cel mai agresiv tip de cancer dintre cele pe care le poate dezvolta organismul uman.

"Agresivitate e data de faptul ca o tumora de dimensiuni mici trimite metastaze atat pe cale hematica, cat si pe cale limfatica si sunt rapid improscate diferite organe interne ale organismului", a spus prof. dr. Sorin Tiplica, medic primar dermatolog.

Leziunile cu pigment de pe suprafata pielii pot fi initial benigne, pentru ca mai apoi sa se transforme in cancer. Ori excizia acestora cand sunt inca benigne rezolva 100% problema. Medicii dermatologi se lupta din pacate cu o credinta din popor: mai bine sa nu umblu, sa nu ma operez, ca poate o sa fie mai rau.

"Deseori aceste leziuni melanice pigmentare sunt pe tegumente expuse - fata, decolteu - melanomul e crescut ca si frecventa la persoanele tinere, iar o astfel de persoana greu se las operata. In principiu avem de-a face cu persoane reticente, care evita interventia chirurgicala", a spus prof. dr. Sorin Tiplica.

In randul femeilor, statisticile arata ca melanomul se localizeaza preponderent pe gambe. La barbati, apare frecvent pe suprafata spatelui.