Radiatiile va afecteaza pielea chiar si in sezonul rece. Ce va sfatuiesc dermatologii
Ploua, bate vantul ori e frig. E imposibil sa va ganditi la soare. Dar radiatiile lui sunt prezente si pe vreme rece si pot conduce la leziuni grave.
Pe suprafata pielii, avem diverse tumori pe care le numim popular alunite. Nu ne deranjeaza, semn ca - o spun si medicii - pacientii se gandesc de doua ori inainte sa le excizeze.
Formatiunile sunt compuse din pigmenti. In acestia se dezvolta cel mai agresiv cancer dintre toate tipurile cunoscute.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Roxana Nedelcu, medic dermatolog: "Ultravioletele A - efectul lor poate fi mai grav pentru ca nu intelegem ca ele actioneaza pe tot parcursul anului si la orice moment din zi. Mai mult de atat, ele pot sa penetreze norii sau geamurile."
A trecut vara. Ultravioletele A scalda in continuare pamantul cat e ziua de lunga. Au legatura certa cu cele mai grave boli pe care le dezvolta pielea: cancerele. Sagetile invizibile distrug creierul celulelor. Asa se traduce, pe scurt, agresiunea. Astfel, le modifica informatia si le fac sa creasca aberant.
Dr. Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog: "Ar trebui sa intre un cultura medicala controlul dermatologic, asa cum mergi la dentist sau la cardiolog sa iti faci un EKG sa iti verifici pielea macar o data pe an."
Doua tipuri de cancere cutanate arata la inceput banal: mici pete, mici ridicaturi translucide. Melanonul, cel mai agresiv tip, pare o alunita. Asa ca orice formatiune nou aparuta la varsta adulta e motiv de mers la medic. Acesta ii apreciaza evolutia.
Odata ce a aparut boala, cu evolutie proasta, de viteza cu care veniti la medic depinde vindecarea.
Dr. Tiberiu Tebeica, medic anatomo-patolog: "Pielea e alcatuita din epiderm, derm si tesut adipos subcutan. Atata timp cat tumora e localizata la nivel epidermului, aceasta inca nu are capacitatea de invazie."
Chiar daca in acest sezon e imposibil sa va deranjeze soarele, mergeti la contol dermatologic. Si protejati suprafetele expuse cu ajutorul cremelor. Filtrele chimice degradeaza radiatia ultravioleta din piele si o descompun. Filtrele fizice realizeaza reflexia radiatiilor.