Topul celor mai indatorate state din lume. Vezi aici in ce situatie se afla Romania
De-a lungul crizei economice multe state au avut nevoie de ajutor financiar, care de cele mai multe ori a luat forma unor imprumuturi din afara tarii, ce au dus, in timp, la cresterea datoriei nationale.
Gandul: 1. Irlanda
• datorie externa ca pondere din PIB de 1.305%
• datorie externa de 2.250 de miliarde de dolari
• valoarea PIB estimata in 2009 este de 172,5 miliarde de dolari
• datorie externa pe cap de locuitor de peste 535 de mii de dolari
2. Marea Britanie
• datorie externa ca pondere din PIB de 428,8%
• datorie externa de 9.120 de miliarde de dolari
• valoarea PIB estimata in 2009 este de 2.128 de miliarde de dolari
• datoria externa pe cap de locuitor este de peste 149 de mii de dolari
3. Elvetia
• datorie externa ca pondere din PIB de 378,6%
• datorie externa de 1.191 de miliarde de dolari
• valoarea PIB estimata in 2009 este de 314,7 miliarde de dolari
• datoria externa pe cap de locuitor este de peste 156 de mii de dolari
Conform celor mai recente date privind datoria externa a Romaniei, tara noastra este foarte departe de a ajunge pe locurile fruntase ale acestui top. Acum doua luni nivelul datoriei externe a Romaniei era de 73,7 miliarde de euro, conform datelor BNR.
Romania Libera: Harta investitiilor chineze in RomaniaInvestitiile chineze in Romania, de 2,5 ori mai mici decat cele din Ungaria, sunt mai degraba rodul initiativei private a intreprinzatorilor chinezi decat consecinta semnarii unor acorduri bilaterale intre cele doua tari. Credeti ca am innebunit, sa imi tai singur creanga de sub picioare?". Asa descrie reactia unui fost ministru al Transporturilor unul dintre subordonatii sai, la intoarcerea demnitarului dintr-o vizita de afaceri efectuata in China, atunci cand acesta a fost intrebat daca, intr-adevar, va coopta chinezii in proiecte de infrastructura de transport in Romania. Aceasta mentalitate, in care clasa politica romaneasca este mai preocupata de ce va zice UE daca am da liber investitiilor chineze, de ce vor spune firmele romanesti si din Uniune care fac kilometrul la pret dublu, sau de ce va crede populatia, si asa fara locuri de munca, este dominanta. Odata accentuata criza economica, protectionismul european si mentalitatea de respingere a chinezilor au facut loc pe continent pragmatismului. Europa si-a dat seama ca are nevoie de banii asiaticilor si ca daca interesele reciproce sunt corect dozate pot iesi de aici afaceri bune.
Adevarul: Pana si hotelierii de pe litoralul romanesc vor in Bulgaria Ceea ce le pune capac investitorilor din turism este noutatea sezonului estival 2011: intrarea in vigoare a altor norme de clasificare a unitatilor de cazare, aplicate cu putin timp inainte de inceperea sezonului. Nimic mai prost - spun la unison hotelierii, care reclama ca timpul pentru reamenajari si dotari a fost scurt. In plus, agentii economici din sudul litoralului se lupta tot in acest an cu noi taxe - taxa de paragina, taxa verde si cea de promovare a turismului, toate impuse de Primaria Mangalia si contestate de Prefectura Constanta.