Criza le-a umplut buzunarele. Salarii de mii de euro pentru directorii de la stat

Salarii

Actualii executivi din companiile de stat vor fi schimbati de la 1 ianuarie 2012. Recrutarea noilor manageri incepe din august. Pentru a recruta noi manageri in intreprinderile de stat guvernantii vor trebui sa modifice legislatia.

Romania Libera: Scrisoarea de intentie cu FMI data publicitatii joi, precizeaza ca dupa 1 ianuarie 2012 nu vor mai fi prelungite contractele de management din firmele de stat. Adica, directorii nu vor mai fi numiti in baza algoritmului politic asa cum se proceda de mai bine de 20 de ani incoace. Iar din luna august va incepe procesul de selectie al noilor manageri. Referitor la termenul prevazut in document pana la care urmeaza sa se faca selectarea viitoarelor echipe manageriale (sfarsitul lunii decembrie 2011), specialistii in recrutare de executivi considera ca „nu e fezabil” si in plus, intervin o serie de criterii calitative care vor trebui clarificate. „Schimbarea managementului din intreprinderile de stat este corecta. Toata lumea stie ce se intampla in aceste companii, cum erau conduse si cu cata responsabilitate. Insa termenul pana la care urmeaza sa se realizeze tot acest proces nu este unul fezabil. Astfel de schimbari nu se pot implementa peste noapte. Companiile de recrutare de executivi au un indicator, o masura a rapiditatii si anume numarul de zile pana la livrare. Pentru companiile mari este sase lun, in Romania se face si la 60 de zile. Insa inainte trebuie clarificate mult mai multe aspecte. Contractele vor fi dure pentru ca executivii vor vrea sa stie dinainte lucruri clare. Ce au la dispozitie, cu cine lucreaza etc.”, ne-a declarat Radu Furnica, specialist in recrutarea de executivi.

Ziarul Financiar: Isarescu ii avertizeaza pe bancheri ca va urma o lume plina de restrictii si reguli Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, i-a avertizat ieri pe bancheri, pentru prima data public, ca va urma o perioada lunga de restrictii in ceea ce priveste activitatea bancara, respectiv creditarea si vor aparea reguli mai dure ca rezultat al crizei financiare. Asta inseamna ca perioada de acordare usoara a creditelor va deveni o amintire, iar restrictiile pe care vrea sa le introduca BNR vor deveni o realitate. Toate aceste restrictii vor fi "imbracate" sub denumirea de macroprudentialitate, noul concept care se contureaza la nivel mondial. "Macroprudentialitatea este o tema noua, nu foarte bine definita, dar am senzatia ca reprezinta viitorul. Nu cred ca am ajuns la o reglementare a globalizarii si nici la o globalizare a reglementarii, dar probabil asta este directia", a mentionat guvernatorul. In fata unei sali pline, formata din sefii bancilor, profesori si studenti, la Universitatea Romano-Americana timp de o ora si jumatate Isarescu a descris si in cuvinte academice si in cuvinte mai pamantene ceea ce va urma atat la nivel mondial, cat si in Romania. Perioada de relaxare financiara apune si va veni o lume cu multe reguli. "Macroprudentialitatea este o alternativa la reintroducerea controlului capitalului", a spus Isarescu.

Jurnalul National: Studiu GfK: Romanii – generosi, dar nu si filantropi Mai mult de jumatate dintre romani nu se implica in cauze caritabile, 36 % pentru ca nu isi pot permite, iar 19 % pentru ca nu sunt interesati, rezulta dintr-un studiu realizat de GfK Verein in 14 tari. Initiatorii studiului apreciaza ca, desi peste 50% din populatie nu se im­plica in cauze caritabile, romanii sunt generosi, mai mult de 38% din ei donand bani si facand volunta­riat in timpul lor liber in fiecare an. Mai mult de jumatate nu se im­pli­ca in cauze caritabile. Atunci cand au fost intrebati de ce, 36% din ro­mani spun ca nu isi pot permite, in timp ce 19% sustin ca nu sunt interesati de aceste cauze. Dintre cei care do­neaza bani, doua treimi ofera intre un euro si 200 de euro pe an. ONG-uri pentru copii, de ajutor uma­ni­tar si organizatii religioase, dar, de ase­­menea, proiecte de ajutorare a zo­ne­­lor calamitate sau cu dezastre sunt ce­le mai populare cauze sustinute de ro­­mani", rezulta din studiu. O treime dintre romani spun ca doneaza bani pen­tru cauze caritabile in fiecare an, ce­ea ce inseamna ca, in ciuda situatiei eco­­nomice, Romania se situeaza la mij­­­locul clasamentului mondial atunci cand vine vorba despre donatii in bani.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Pentru noul boss FMI, Romania este o necunoscuta
Pentru noul boss FMI, Romania este o necunoscuta

Numirea ministrului de Finante al Frantei in fruntea FMI va produce cu siguranta si anumite schimbari ale politicii Fondului fata de statele europene. Ramane de vazut care va fi pozitia pe care Lagarde o va adopta fata de Romania.

Ungurii ne-au luat fata. VEZI cand vom merge pe autostrada pana la Viena
Ungurii ne-au luat fata. VEZI cand vom merge pe autostrada pana la Viena

Si la ei s-a amanat, insa din cauza inundatiilor nu pentru tot felul de pretexte de o natura sau alta. Este vorba despre cel mai nou tronson de autostrada de la unguri, dat in folosinta acum 2 luni.

Guvernul Boc a lasat fara oxigen economia
Guvernul Boc a lasat fara oxigen economia

Cheltuielile de capital, adica investitiile facute de stat, au fost pe o tendinta des­cendenta in ultimii doi ani si ju­matate, comparativ cu varful atins in 2008, de 26,7 mld. lei, iar sca­d­erile au continuat si in primele cinci luni din 2011.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.