Pentru noul boss FMI, Romania este o necunoscuta

Ultima actualizare: 28-06-2012 04:44
Christine Lagarde

Numirea ministrului de Finante al Frantei in fruntea FMI va produce cu siguranta si anumite schimbari ale politicii Fondului fata de statele europene. Ramane de vazut care va fi pozitia pe care Lagarde o va adopta fata de Romania.

Romania Libera: Dupa ce si Statele Unite si-au anuntat, inaintea sedintei board-ului FMI, sustinerea pentru candidata franceza, numirea acesteia a fost doar o formalitate; in prealabil, China, Brazilia, Rusia si statele europene isi anuntasera preferinta pentru Lagarde, in detrimentul singurului contracandidat, Agustin Carstens, guvernatorul Bancii Centrale a Mexicului. Directia care va fi adoptata de FMI in urma numirii frantuzoaicei in fruntea sa a fost descrisa de Christine Lagarde in declaratia sa de sustinere a candidaturii, din 23 iunie. Atunci, Lagarde lauda reformele structurale incepute de predecesorul sau, Dominique Strauss-Kahn, adaugand totodata ca aceste reforme trebuie continuate; in special, „actiunile de sustinere a economiei globale si a stabilitatii financiare vor trebui sa contina raspunsuri mai rapide, sa fie impartiale si balansate". Conform lui Lagarde, problemele cele mai arzatoare ale FMI sunt regenerarea inegala a economiei mondiale, redeschiderea unor dezechilibruri globale, fluxuri de capital care pot destabiliza economia, cresterea inflatiei si a somajului si dificultatile cu care se lupta anumite state.

Jurnalul National: Asigurarea casei, obligatorie. Polita obligatorie ne costa intre 10 si 20 de euro pe an Doar 7% din locuintele de la noi din tara sunt asigurate impotriva cu­tre­mu­relor, alunecarilor de teren si inun­datiilor, potrivit informatiilor fur­nizate de Pool-ul de Asigurare Im­po­triva Dezastrelor Naturale (PAID). „In Romania, numarul total de locuinte este de aproximativ 8.385 de milioane, dintre care 6,825% au fost asigurate. Numarul total de polite obligatorii incheiat pana in prezent la nivel national este de 572.317”, ne-a declarat Marius Bulugea, presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor PAID. Persoanele care nu au incheiat o astfel de polita mai au la dispozitie doar doua sap­ta­mani pentru intrarea in legalitate. Pro­prietarii locuintelor care nu in­cheie o astfel de polita pana la 15 iu­lie vor primi amenda, potrivit Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutre­mu­­relor, alunecarilor de teren si inun­­datiilor, republicata in Monito­rul Oficial nr. 115, din data de 15 fe­brua­rie.

Evenimentul Zilei: Primul roman condamnat pe viața dupa 1990 a fost eliberat Ioan Chifan, condamnat in ianuarie 1990 la pușcarie pe viața pentru omor deosebit de grav și eliberat ieri din Penitenciarul Botoșani, dupa 21 de ani de inchisoare, descopera Romania ca un nou-nascut. In exclusivitate pentru Evenimentul zilei, Chifan si-a spus povestea vietii, impartita in trei capitole: tineretea prospera, momentul terifiant al crimei si cei 20 de temnita. Intreg drumul Botosani – Iasi, Ioan Chifan a incercat surprinda tot ce e nou. S-a minunat la cladirile din otel si sticla, a admirat masinile puternice a caror performante le stia de la televizor. S-a jucat cu un memory stick, dand din cap a admiratie. "Am multe cu care trebuie sa ma pun la punct". Mall-ul din Iasi, deschis acum 11 ani, l-a lasat fara suflare. "O sa merg si eu cand o sa am bani".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO