The NY Times despre coruptie: Ce cadou ii dai unui vames roman de ziua lui? Il lasi singur pe tura

Ultima actualizare: 27-05-2012 09:39
Spatiul Schengen

Romania si Bulgaria intra din nou in atentia presei internationale prin coruptia ce uneste granita dintre cele doua tari. Problema intrarii in spatiul Schengen a fost readusa in discutie, iar tara noastra a primit din nou o bila neagra.

The New York Times: Semnele coruptiei marcheaza peisajul in regiunile de frontiera ale Romaniei si Bulgariei, sub forma vilelor luxoase apartinand vamesilor si politistilor de frontiera.

Incercand sa combata coruptia, Bulgaria a inceput sa foloseasca programarea computerizata a politistilor de frontiera in diferite posturi.

Romania a arestat in ultimul an 248 de politisti de frontiera si vamesi. Conform expertilor, in trecut aceste arestari ar fi fost suficiente pentru a castiga aprobarea Uniunii Europene, dar acum nu mai este asa.

Agentia Novinite: Germania considera ca Romania si Bulgaria nu sunt pregatite sa adere la Schengen

"Este un moment de conservatorism extrem, iar Romania si Bulgaria sufera din aceasta cauza", a declarat Heather Grabbe, director al Institutului pentru o Societate Deschisa din Bruxelles.

In ceea ce priveste echipamentul, in Romania, politistii de frontiera din Vaslui patruleaza cu barci rapide, camioanele pot fi verificat cu dispozitive cu raze X si chiar cu aparate care masoara nivelul de dioxid de carbon, pentru a descoperi eventuale persoane ascunse inauntru.

"Este dragut sa ai un aparat care verifica daca sunt clandestini in spatele unui camion", a declarat Karel van Kesteren, ambasadorul Olandei in Bulgaria. "Dar daca poti plati 500 de euro cuiva pentru a privi in cealalta directie, nu are nici un sens".

Reportajul facut de americanii de la The New York Times se incheie cu un banc la adresa vamesilor romani: "Ce cadou ii faci unui vames roman de ziua lui? Il lasi singur pe tura!".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO